Sounds and archive

Het signaal vanaf de studio’s van Radio Nederland Wereldomroep werd in het begin via speciale ISDN-lijnen naar de zenders in de Flevopolder gedistribueerd. Soms was er een storing en dan hoorden de luisteraars een speciale afkondiging, die altijd bij de zender klaar stond. (Bron: Jan Oosterveen/PCJ Media/Radio) 

 

Op 9 augustus 1957 zond de BBC de laatste aflevering uit van de  ‘Dutch Service’. Een uniek document. (Bron BBC Ottringhan/Keith Perron-PCJ Media/Radio).

 

Mike Marwick presenteerde elke zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur CET Rock & Roll Saturday bij The Mighty KBC op 6095 kHz. Dit programma werd uitgezonden via het zenderpark Nauen in Duitsland. Hier een originele opname van het tweede uur, dat werd uitgezonden op 10 maart 2012.

 

Joost den Draayer presenteerde in de jaren zestig het programma ‘Joost mag het weten’ bij Radio Veronica. Dit is een studio-opname van de uitzending op woensdag 20 december 1967 van 19.00 tot 20.00 uur CET; Radio Veronica was als zeezender actief met een 10 kW-zender op 192 meter (1562 kHz) op de middengolf.  (Bron: Jan Oosterveen/PCJ Media/PCJ Radio).

 

De toekomst van de korte golf (Bron: BBC World Service)

 

A digital shortwave radio revolution (bron: BBC Worldbusiness via Audioboo/Tanilsoo)

 

The Glory Days of Shortwave Radio (Bron: SWLDXBulgaria)

Een herkenningstune van het Indonesisch programma van Radio Nederland Wereldomroep. (Bron: Jan Oosterveen/PCJ Media)

 

Een van de populairste programma’s van Radio Nederland Wereldomroep was Happy Station met Edward Startz. (Bron: Beeld en Geluid)

 

Jonathan Groubert van Radio Nederland Wereldomroep nam vrijdag 29 juni 2012 afscheid van de vele luisteraars tijdens de laatste uitzending van de Engelstalige afdeling.

 

De laatste uitzending van XVRB Radio, The Music Museum, op 20 oktober 2013, om 11.00 uur CET, op 6045 kHz met presentator Mike Wilson.

 

Dankzij de fusie van XVRB Radio en Shortwave Rock kwam Mike echter al weer snel terug; zondagmorgen 17 november was hij er weer, op de vertrouwde frequentie: 6045 kHz, maar nu onder de vlag van Shortwave Rock. Het is de vraag trouwens of de fusie heeft geholpen; Shortwave Rock liet onlangs weten in onderhandeling te zijn met de provider over een vervolg van de uitzendingen…. Op dit moment zijn er dan ook geen uitzendingen.

 

Een historische uitzending van Radio Oranje op 5 mei 1945; de Duitsers hebben zich overgegeven en Europa, en ook Nederland, kan weer in vrijheid leven. (Bron: Jan Oosterveen/PCJ Media/PCJ Radio)

 

Een speciale aflevering van Media Network, gepresenteerd door Jonathan Marks van Radio Netherlands Worldwide. (Bron: Andy Sennitt-PCJ Media/PCJ Radio)

 

Media Network van RNW presenteerde in 1997 onder andere een portret van de Fiji-eilanden en natuurlijk nog veel meer radionieuws. (Bron: Jonathan Marks) 

 

Een selectie jingles van The Mighty KBC, elke zaterdag en zondag op 6095 kHz. (Bron: Jan Oosterveen)

 

Een groot aantal jingles van Transportradio, door de week ook op 6095 kHz en elke morgen van 10.00 tot 12.00 uur op 1602 kHz, de frequentie van Radio Waddenzee en 24/7 via internet. (Bron: Jan Oosterveen)

Een aankondiging van Radio Nederland Wereldomroep, in het Frans, op 7 augustus 1994 op 13700 kHz via het zendstation op Madagaskar om 18.30 uur UTC, gericht op Afrika. (Bron: Jorg Isacc Garcia Rangel via PCJ Media/Radio) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *