Twee zogenaamde zelfrijdende voertuigen maken vanaf eind augustus ritjes van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer naar de Wester Es in Appelscha.
Het gaat om een proef van drie maanden. De gemeente Ooststellingwerf is initiatiefnemer van de pilot en ziet deze nieuwe vorm van vervoer als oplossing voor een betere bereikbaarheid van krimpregio’s.
De proef in Appelscha is op dat punt dus uniek en trekt daarom de aandacht in Europa. Inwoners en toeristen kunnen gratis een ritje maken.
De gemeente Ooststellingwerf ziet deze nieuwe, slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer als innovatieve verbinding tussen inwoners en voorzieningen. ”Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland”, zegt een woordvoerster.
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen delen deze visie, zien dezelfde kansen en willen Noord-Nederland daarom de komende jaren op de kaart zetten als de pilotregio voor zelfrijdend vervoer. De pilot in Appelscha zien de provincies als start om in de praktijk ervaring op te doen voor meerdere van deze projecten de komende jaren. De vier partijen leggen deze samenwerking eind augustus publiekelijk vast in een intentieverklaring. Dat is dan tegelijk het moment waarop de pilot officieel begint.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer gaf medio juni toestemming voor de pilot aan de gemeente Ooststellingwerf. Op het moment dat de shuttlebusjes arriveren, zijn de laatste keuringen. Het chauffeurloze voertuig communiceert met de infrastructuur. Daarom worden deze zomer infrastructurele maatregelen genomen op het tracé van 2,5 kilometer in Appelscha. De initiatiefnemers benadrukken dat er altijd een steward in het voertuig zit, die in geval van nood het voertuig stil kan zetten. De shuttle rijdt alleen overdag en bij goed weer.
Het zelfrijdende voertuig is de EZ10 van Easymile, het is volledig automatisch en rijdt op elektriciteit. De EZ10 heeft geen stuur en geen pedalen. Er is plek voor tien personen en het voertuig heeft een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft inmiddels ook in Gelderland toestemming verleend voor het vervoeren van passagiers in voertuigen zonder pedaal en stuur. Twee zelfrijdende voertuigen, de zogenaamde Wepods, rijden al sinds januari hun rondjes op de campus bij de universiteit van Wageningen.
Dat gebeurde meestal zonder passagiers, maar de proef wordt nu verder uitgebreid, mét passagiers. De hele route wordt in 3D-beelden opgeslagen en de Wepods kunnen aan de hand van vaste punten precies zien waar ze zijn. De testritten gaan naar het station Ede-Wageningen.
♥ Wie op zijn tenen loopt, blijft niet lang overeind. (Lao Tse) Bron: dagelijksegedachte.net