Unesco heeft 13 februari uitgeroepen tot Wereld Radio Dag. Het is een dag om even stil te staan bij het medium ‘radio’. De Wereld Radio Dag wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en heeft als thema ‘Radio in times of emergency and disaster’.

radio dagOpzet van deze dag is om de internationale samenwerking tussen zenders te stimuleren, de toegang tot radio-informatie te promoten en de persvrijheid van zenders te waarborgen. En vooral dat laatste komt steeds meer onder druk te staan, zo constateren we bijna dagelijks, ook in Europa.

Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95 procent van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75 procent van de huishoudens toegang tot radio.

In Nederland bereikt de radio wekelijks bijna 90 procent van de bevolking boven de 10 jaar en luistert men gemiddeld 2 uur en 51 minuten per dag. Overdag is radio nog steeds het grootste medium.logo radio Amathusia-01

Het Nederlandse radio-station Radio Amathusia is een heel kleine speler in radio-land, maar heeft zich afgelopen jaar bewezen als een community-zender op de korte golf; radio-uitzendingen (op vooral de korte golf) kennen geen grenzen en worden op veel plaatsen gehoord. De directeur-generaal van Unesco: Irina Bokova, zegt er het volgende over:

Uiteraard besteedt Radio Amathusia in haar uitzending van zondag 7 februari, van 13.00 tot 14.00 uur op 6005 kHz, ook aandacht aan de Wereld Radio Dag.

Meer informatie over de Wereld Radio Dag via deze link.

♥ Vertrouw op de loop der dingen, zoals de kale bomen in de winter vol vertrouwen wachten op de lente
die hun bladknoppen doet ontluiken. (Olaf Hoenson) Bron: dagelijksegedachte.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *