Het gaat weer de goede kant op met de libelle in Nederland; volgens het VARA-programma Vroege Vogels heeft recent onderzoek aangetoond, dat veel soorten zich de laatste 25 jaar flink hebben hersteld.

Een verslechterde waterkwaliteit en vernietiging van de zogenaamde habitat waren er de oorzaak van dat een groot aantal soorten min of meer werd uitgeroeid. Het dieptepunt was vooral in de jaren zeventig. Diverse milieuverbeteringen en meer aandacht voor het herstel van beken, vennen en moerasgebieden hebben er voor gezorgd dat de libelle weer terug is van weggeweest.

Toch is het nog te vroeg om te juichen: enkele ‘kritische soorten’, zoals de speerwaterjuffer, gaan nog niet mee in de positieve ontwikkeling. Dat is vooral te zien aan de hand van routegegevens. Ook is de positieve trend van sommige soorten de laatste jaren aan het afvlakken. ”Er is dus winst geboekt, maar voor verdergaand herstel zijn ook verdergaande maatregelen nodig”, aldus Vroege Vogels.

Meer over het onderzoek is te lezen op de site van Vroege Vogels; aan de hand van onderstaand filmpje kun je bovendien zien hoe jezelf een libelle-vriendelijke tuin kunt maken. (Bron: Vroege Vogels)

♥ Ik heb besloten om voor liefde te kiezen. Haat is een te grote last om te dragen. (Martin Luther King jr.) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *