Het radioprogramma ‘Hollands Palet’ is vanaf zondag 12 juli ook te horen in héél Europa via de 49-meterband op 6005 kHz, op de korte golf. Het programma is op deze frequentie elke zondagavond tussen 20.00 en 21.00 uur te beluisteren; wanneer de ontvangst soms niet helemaal optimaal is, bovendien via de stream dankzij Shortwaveservice.com.

Het radioprogramma Hollands Palet is een particulier initiatief van Wim Zonneveld en Ger Kruger. Het programma begon zo’n vijftien jaar geleden op de regionale commerciële zender Haagstad Radio.

Haagstad Radio was een Hindoestaanse zender; in het kader van de multiculturele samenwerking werd Hollands Palet uitgezonden met daarin uitsluitend muziek van Nederlandse en Vlaamse bodem. Bovendien is het programma Hollands Palet ook nog een aantal jaren te horen geweest op de lokale zender van Rijswijk (Omroep Rijswijk).

Ger Kruger in de studio van Hollands Palet.
Ger Kruger in de studio van Hollands Palet.

Jaren later, toen Haagstad radio opgehouden was met haar uitzendingen, is Hollands Palet verder gegaan op een andere Hindoestaanse radiozender, Vahon Hindustani Radio. Dit station zendt vanuit Den Haag uit op de middengolf, 1566 kHz.

Wim Zonneveld en Ger Kruger geven aan dat Hollands Palet ook hier prima past tussen de verder overwegend Hindoestaanse programma’s. Iedere zondagavond van 20.00 tot 21.00 uur zijn de ‘leukste platen van de afgelopen vijftig jaar uit Nederland en Vlaanderen’, te horen.

Bij wijze van experiment is Hollands Palet vanaf 12 juli ook wekelijks op de korte golf te beluisteren. Luisteraars in heel Europa kunnen nu afstemmen op dit radioprogramma. De crew van Hollands Palet is zeer benieuwd naar ontvangstrapporten en reacties van luisteraars. Daarvoor kan het e-mail-adres van Hollands Palet gebruikt worden: hollandspalet@muurkrant.nl.

De medewerkers van Hollands Palet maken voor de uitzendingen dankbaar gebruik van de faciliteiten van het Duitse bedrijf Funkhaus Euskirchen e.V. en het zenderpark in het Duitse Kall-Krekel. Het programma blijft ook gewoon te beluisteren op de middengolf, 1566 kHz, in groot Zuid-Holland en via de stream van Vahon Radio.

Inmiddels maakt al een groot aantal omroepen en programmamakers gebruik van de mogelijkheden die Funkhaus Euskirchen biedt. Een van de ‘grootverbruikers’ van de frequentie 6005 kHz is bijvoorbeeld het in Spanje gevestigde Radio Mi Amigo met programma’s in diverse talen, onder andere in het Nederlands.

Ook de in Nederland gevestigde (community-) omroep Radio Amathusia maakt op bescheiden schaal gebruik van de frequentie 6005 kHz in de Europaband. Deze omroep brengt iedere zaterdagmiddag tussen 16.30 en 17.00 uur een programma met de nadruk op een duurzame wereld, afgewisseld door een speciale bijdrage van, meestal, Trans World Radio.

Het volledige programma-overzicht op de 6005 kHz en de overige frequenties van Shortwaveservice.com is te zien via deze link .

♥ De enige manier om grote dingen te bereiken, is door te houden van wat je doet. (Steve Jobs) Bron: dagelijksegedachte.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *