Drenthe staat als vanouds al bekend als de fietsprovincie bij uitstek, maar als het onder meer aan deze provincie ligt, moet het gebruik van de fiets niet alleen nog veel meer gestimuleerd, maar ook onderzocht worden.

”Fietsen is gezond; jaarlijks komen veel toeristen naar Drenthe om al fietsend te genieten van ons mooie landschap”, zegt de Drentse gedeputeerde Henk Brink. ”We willen ook onze eigen inwoners stimuleren om ‘op fietse’ naar school of werk te gaan.” De Drentse gedeputeerde gaf daarbij zelf al het goede voorbeeld en stapte op de landelijke ‘Fiets naar je Werk Dag’ vroeg ‘op fietse.’

Gedeputeerde Henk Brink promoot het fietsen naar je werk en geniet tegelijk van de Drentse natuur.
Gedeputeerde Henk Brink promoot het fietsen naar je werk en geniet tegelijk van de Drentse natuur.

Het programma ‘Op Fietse naar school’ moet er vooral voor zorgen dat meer kinderen van het basis- en voortgezet onderwijs op de fiets naar school gaan. Het programma is gekoppeld aan het landelijke programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Alle scholen in Drenthe worden uitgenodigd mee te doen. Ze maken kans op het winnen van ‘de gouden fiets’ en de titel ‘fietsschool van Drenthe.’

Het programma ‘Op Fietse naar werk’ richt zich op alle bedrijven in Drenthe en moet de fiets als vervoermiddel naar het werk stimuleren. Het bedrijf dat het meest ‘fietsminded’ is, krijgt de titel ‘fietsbedrijf van Drenthe.’

Gedeputeerde Henk Brink: ”We hebben in Drenthe mooie fietsevenementen, zoals de Ronde van Drenthe en de Drentse Fiets4Daagse die dit jaar al weer vijftig jaar bestaat. Bovendien zijn de NK Wielersportweken dit jaar ook in Drenthe. Laten we echter allemaal, behalve lekker genieten van deze mooie evenementen, zoveel mogelijk ook zelf de fiets pakken naar school of werk. Fietsen is leuk en vooral heel gezond.”

fietslogoIn juni begint bovendien het festival ‘Op Fietse! Een Toer deur Drenthe. Dit is een trektocht van twee weken op de fiets door Drenthe langs culturele sport- en muziekevenementen.

Het festival verbindt diverse evenementen met de fiets, zoals de Fiets4daagse en de NK Wielerweken. Gedeputeerde Ard van der Tuuk zei onlangs, toen hij ook nog sport in zijn portefeuille had:  ,,We willen een voorbeeld zijn van een energieke samenleving; Drenthe heeft veel te bieden en dat laten we zien met dit evenement. Cultuur, dynamiek en reuring, in combinatie met bewegen: dat kóst geen energie, dat gééft energie.”

Hoogtepunt is de start aan de vooravond van de NK Wielerweken op het Nieuwe Plein in Emmen. Het Noordpoolorkest begeleidt dan vier nationaal bekende artiesten bij twaalf nummers over de fiets. RTV Drenthe brengt iedere dag een live verslag van de Toer.

Het evenement staat niet op zichzelf; het verbindt diverse evenementen aan elkaar. De uitvoering is in handen van Marketing Drenthe en het Kenniscentrum Events, in samenwerking met vele andere partners in Drenthe. Meer hierover is onder andere te lezen via deze site.

En, om alvast een beetje in de stemming te komen: een overbekend nummer van Skik: Op fietse…

 ♥ Elk stukje van een gebroken hart leert ons iets over de liefde die we werkelijk willen. (Martha Beck) Bron: dagelijksegedachte.net .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *