Hoewel vooral jongeren tegenwoordig nog nauwelijks weten wat een radio is, zijn er diverse ontwikkelingen op met name de korte golf. Toegegeven, vakantiegangers luisteren niet meer massaal met een transistorradiootje op de camping; dat was eind vorige eeuw wel het geval en schalden bijvoorbeeld de weerpraatjes van Jan Pelleboer of Hans de Jong uit de speakers. Ook weten veel mensen niet meer het verschil tussen de korte golf, de middengolf, de lange golf of de FM-band.

Vele internationale radio-omroepen verlieten afgelopen jaren de korte golf; de hoge vermogens waarmee ze vaak werkten, tussen de 250 en 500 kW, kosten geld, veel geld. Vooral om economische redenen werd daarom de stekker eruit getrokken; ook speelt mee dat internet een steeds grotere rol speelt.

Toch zit er een keerzijde aan de medaille: mede als gevolg van de grote politieke veranderingen die zich afgelopen jaar voltrokken, hebben diverse omroepen spijt dat ze niet meer via de korte golf uitzenden. Een ander punt is dat de omroepen, en niet alleen zij, te veel leunen op de moderne techniek.

In diverse landen, ook binnen Europa, staat de persvrijheid onder druk en met enige regelmaat duiken berichten op dat internet wordt gecensureerd of geboycot. Uitzendingen via de korte golf gaan echter over de landsgrenzen heen; landen die dat niet leuk vinden gooien er soms een stoorzender tegenaan, maar via-via zijn de uitzendingen vaak wel te volgen.

In Nederland lukt dat niet meer: het zenderpark van Radio Nederland Wereldomroep wordt niet meer gebruikt door onze voormalige nationale trots (en is nu in beheer bij het Ministerie van Defensie), maar in Duitsland komen steeds meer initiatieven met als doel de uitzendingen op de korte golf in de been te houden, maar vooral ook uit te breiden. Zo is er onder meer Channel292 op 6070 Khz dat na veel technische problemen nu met een vermogen van 10 kW in de lucht is.

radio 700Shortwaveservice.com is een ander project dat steeds meer aan de weg timmert. Sinds een jaar of acht wordt er met bescheiden middelen, vooral in vergelijking met de (voormalige) landelijke zenders, uitgezonden op de korte golf en met succes. Tot dusverre gebeurt dat op de frequenties 3985, 6005 en 7310 kHz, die in de eerste plaats de programma’s van het populaire station Radio 700 uitstralen, maar verder andere programma’s van binnen- en buitenlandse omroepen (zowel landelijke als kleine privé-stations).

Wat in eerste instantie begon met een paar uurtjes per dag op één frequentie, heeft zich intussen uitgebreid tot een niet meer weg te denken instituut. Vanaf april 2015 worden er daarom wekelijks 365 uur (meer dan 52 uren per dag) diverse programma’s tegelijk uitgezonden op vier frequenties. Zeer onlangs werd namelijk al ‘proef gedraaid’ op 9560 kHz. Het gaat daarbij niet alleen om muziek- maar ook om informatieve programma’s in diverse talen, onder andere in het Nederlands.

Shortwaveservice.com heeft zich daarbij verzekerd van diverse partners, die samen een zeer gevarieerd aanbod voor de luisteraars hebben.

Achter de schermen gebeurt dat allemaal door een kleine actieve club, die zich bezig houdt met onder andere het in de lucht houden van de zenders, het onderhoud, de programmering, het samenstellen van de zendschema’s, het versturen en invullen van de zogenaamde QSL-kaarten en noem maar op. En dat gebeurt dankzij het uitoefenen van een gemeenschappelijke hobby: de korte golf nog erg lang op de been houden.

Opzet is in ieder geval om alle activiteiten op een zo hoog mogelijk peil te houden of zelfs verder uit te breiden. De basis voor dit alles is er, want de huidige frequenties op de korte golf mogen in ieder geval tot eind 2025 gebruikt worden.

Maar, en je voelt ‘m al aankomen, iedere hobby kost geld. Dat is natuurlijk het geval bij alle hobby’s, om het even of je nu bijvoorbeeld een modelspoorbaan hebt, er een mooie jacht op nahoudt, een old timer hebt, of een passie voor grammofoonplaten.

Op de korte golf is het niet anders: iedere kilowatt aan vermogen op de zender kost geld, ook moet er geregeld onderhoud worden gepleegd, het signaal van de programma’s moet naar de zender getransporteerd worden en daarvoor zijn weer allerlei verbindingen nodig, enzovoort, enzovoort; kortom, er moet heel wat gebeuren voordat je een programma kunt beluisteren.

De inkomsten dankzij de verhuur van de zenders komen voor de volle honderd procent in het potje van het korte-golfproject en de programma’s. Niet alles kan dus gefinancierd worden met de relay-uitzendingen. Gelukkig zijn er al diverse sponsors die privé een bedrag in het project storten voor het financieren van QSL-kaarten, de portokosten, de kosten van de infrastructuur enzovoort.

Een van de frequenties die wordt gebruikt.
Een van de frequenties die wordt gebruikt.

Maar, dat is eigenlijk niet genoeg. Shortwaveservice.com is daarom op zoek naar mensen die achter het project staan, maar ook bereid zijn om het op de een of andere wijze te steunen. Dat kan bijvoorbeeld met goede ideeën, actief meehelpen aan het project of een kleine financiële bijdrage.

Op deze site is een speciale pagina te vinden waarop je kunt aangeven in hoeverre je het project kunt en wilt steunen met de bedoeling de zenders in het Duitse Kall-Krekel in de lucht te houden én te zorgen voor een goede ontvangst in grote delen van Europa.

 ♥ Begin met het nodige. Doe daarna het mogelijke. En dan ineens doe je zomaar het onmogelijke… (Franciscus van Assisi)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *