Jans Polling haalde vanmorgen op Radio Drenthe, in het programma Polling’s Passie, weer vele platen uit de ‘muzikale geschiedenis van de twintigste eeuw’ uit zijn platenkast. Op verzoek van een luisteraar draaide Jans onder andere een nummer van de ooit erg populaire Drentse zanggroep De Thrianta’s: ‘Harfst in Drenthe. (Bron: RTV Drenthe) Een muzikaal pareltje eigenlijk….

De zanger van De Thrianta’s, Jan van Dijk, overleed in september vorig jaar op 90-jarige leeftijd, zo is te lezen op de site van RTV Drenthe.

Programmatechnicus Willem Beetstra legt op de site In en om Assen uit dat er vroeger heel wat kunst- en vliegwerk aan te pas kwam om de opnames van De Thrianta’s  goed op de band te krijgen.

,,Tot 1965 namen we onder tamelijk primitieve omstandigheden op. De plaatsing van de microfoons bijvoorbeeld stak erg nauw. We moesten met zes microfoons een compleet orkest opnemen. Drums registreren met één microfoon kan eigenlijk niet. We deden het toch. Goeie opnames maken was voor ons een erekwestie. Wij wilden met simpele middelen dezelfde resultaten behalen als in Hilversum.” En dat ging altijd prima.

Ik herinner mij zelf trouwens dat Willem Beetstra in de jaren tachtig voor mij soms erg handige hulpmiddelen in elkaar knutselde. Zo overhandigde hij mij ooit een soort kastje, in de vorm van een luciferdoosje, met enkele draden. Het apparaatje stelde mij in staat om via de Nagra (een prima opname-apparaat, maar loodzwaar) opnamen via de telefoon door te geven.  Het doosje ligt nog altijd bij mij in de kast.

De Thrianta’s dus; ze zongen veel meer nummers dan alleen Harfst in Drenthe; de bekendsten zijn Mooi Annegien en Rosings heeg. En omdat het bijna Sinterklaas is, kun je beide nummers hier nogmaals horen. Een cadeautje dus.

Het programma van Polling’s Passie is terug te horen via deze site en elke zondagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur te beluisteren op onder andere 90.8 en 99.3 MHz FM. De laatste frequentie speciaal voor de luisteraars in Zuidoost-Drenthe.

♥ Aan elk woord kleeft een gevoel. (Frank Boeijen): Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *