Vandaag richt ik de schijnwerpers op twee jarige artiesten met twee heel verschillende werelden en dito repertoire: Eddy Christiani en Iggy Pop. En uiteraard met heel verschillende fans.

De Nederlandse gitarist, zanger en tekstschrijver Eddy (Eduard) Christiani is vandaag 96 jaar geworden. Christiani duikt zo af en toe nog op als zanger, maar treedt sinds 2008 eigenlijk niet meer in zalen op. Eddy Christiani was in 1939 vermoedelijk de eerste Nederlander (en misschien zelfs de eerste Europese artiest) die een elektrische gitaar bespeelde.

Zijn gitaarsound werd bepalend voor het geluid van het Orkest Frans Wouters en in 1941 nam hij als eerste Nederlandse gitarist een elektrische gitaarsolo op in Ons Gebouw in Hilversum. The Windmill was een door hemzelf geschreven instrumentaal nummer, zo kunnen we lezen op Wikipedia .

Vooral na de oorlog groeide de populariteit van Christiani enorm; lezers van muziekblad Tuney Tunes riepen hem in 1953 zelfs uit tot de populairste zanger van Nederland. De Nederlandse zanger heeft eveneens een fors repertoire opgebouwd, ook het nummer ‘Spring maar achterop’ hoort er natuurlijk bij.

Een stuk jonger is de Amerikaanse rock- en punkzanger Iggy Pop; hij is vandaag 67 jaar geworden en zijn leven werd vooral gekenmerkt door sex, drugs en rock en roll.

Tijdens zijn onstuimige leven nam hij ook tal van nummers op. Iggy Pop had een groot drugsprobleem en met enige regelmaat moesten zijn begeleiders hem bij een concert weer rechtop zetten en dan maar hopen dat hij niet om zou vallen. Meer over het roerige leven van deze in 1947 geboren zanger op Wikipedia . Iggy Pop werd onder meer bekend met Lust for Life….

♥ Uit jouw pijnlijkste dieptepunten groeien uiteindelijk jouw grootste krachten. (Drew Barrymore) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *