Het is vandaag de sterfdag van Joseph Philip Smits, beter bekend als Joop Smits. De op 12 oktober 1926 geboren Groninger was de eerste mannelijke televisie-omroeper van Nederland. Hij was in die functie jaren het gezicht van de VARA.

Joop Smits stond ook bekend als een van de best geklede tv-medewerkers en wilde dat best weten: hij was nogal ijdel. Voordat de Groninger op de buis kwam, gaf hij zich op voor een screentest bij de VARA en werd gekozen uit een groep van vierhonderd personen.

Samen met omroepster en presentatrice Elles Berger presenteerde hij onder andere ook het radioprogramma Klink Klaar, met het populaire spelletje Geen ja, geen nee. Bovendien zong hij als solist mee in het zangkoor De Flierefluiters, onder leiding van Johan Jong. Op 5 januari jl. besteedde Jans Polling in zijn programma Pollings Passie, bij Radio Drenthe, aandacht aan dit, ooit befaamde, koor:

Uit het archief van de VARA een opname uit een periode waarin de tv nog in de kinderschoenen stond, van 30 oktober 1965:

In 1988 ging Smits met pensioen. In 2003 stierf hij op 76-jarige leeftijd. Meer over hem is te lezen op Wikipedia .

♥Elke tijd is een goede tijd, als je hem maar juist benut. (Ralph Waldo Emerson)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *