Dat was weer een weekeinde met uitersten: toneel met een speler in Adams kostuum die plotseling over het toneel snelde, de kerk en nog een kerk, maar nu als cultureel middelpunt.

Zo was er eerst zaterdagavond de (voorlopig laatste) uitvoering van toneelvereniging D.E.S. uit Kostvlies in een bomvol dorpshuis De Trefkoel.

Van de hand van schrijver Herman van der Aa werd het blijspel Annie’s Dreum voor het voetlicht gebracht en, zoals meestal bij een blijspel, zorgde dit stuk van de op 8 januari 1946 opgerichte toneelvereniging, voor veel hilarische taferelen met als onverwacht toetje een naakte speler die vanuit de ‘sauna’ over het toneel rende.

Jaap (Roelof Hadderingh)  en zijn echtgenote Truus (Geertje Spijkstra) ©D.E.S.
Jaap (Roelof Hadderingh) en zijn echtgenote Truus (Geertje Spijkstra) ©D.E.S.

Het was dit jaar al de vierde uitvoering van Annie’s Dreum. Een van de familieleden van de spelers had ook al een eerdere uitvoering gezien en volgens haar verzinnen de spelers er iedere keer weer wat anders bij, zo vertelde ze mij.

Kortom, geen uitvoering was hetzelfde. Lijkt me lastig voor sommige spelers en niet te vergeten de souffleurs, maar het publiek merkte er niets van.

Ietsje minder vol was vanmorgen het bekende Witte Kerkje in Gasselte; niet alleen de kerk is wit, maar deze keer ook de omgeving dankzij de sneeuw die was gevallen. En juist deze weersomstandigheden zorgden er waarschijnlijk voor dat da. Petra de Kruijf, tevens geestelijk verzorger in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, vanmorgen minder kerkgangers toesprak dan gebruikelijk. Voor de liefhebbers: op 22 juni gaat ze weer voor in het Witte Kerkje. En ik durf nu al te wedden dat er dan geen sneeuw ligt….

Het Witte Kerkje in Gasselte en de Dorpskerk in Gieten hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen worden gebruikt voor kerkdiensten, maar ook een centrale plaats bieden voor diverse uiteenlopende activiteiten. In de Gieter kerk was vanmiddag bijvoorbeeld een winterconcert door het Gemengd koor Gieten. Het was de tweede uitvoering dit weekeinde en ook nu weer in een volle kerk.

Eigenlijk stonden de concerten afgelopen najaar al op het programma, maar een wisseling van dirigent en pianist zorgde er voor dat het even werd uitgesteld, zo vertelde de (eveneens) nieuwe voorzitter Fred Snoep.

Onder leiding van dirigent Jorick Feenstra en pianist Junior de Fretes werd een uitgebreid programma gebracht dat bijzonder in de smaak viel bij de toehoorders.

Het werd met recht een winterconcert: de kerk was feestelijk aangekleed, buiten was het winters en zowel zangers als bezoekers hadden zo af en toe last van een vervelend hoestje, maar ook dat hoort erbij.

Ik heb twee nummers uitgekozen; met het eerste nummer blijven we een beetje in de traditie van de kerk: Hallelujah

 

En het tweede nummer behoort tot de volksmuziek in Noord-Amerika: I am a poor wayfaring stranger:

 ♥Wie geen vertrouwen stelt in anderen, zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen. (Lao Tse) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *