Het was vandaag de dag van de herinneringen; herinneringen aan blueslegende Harry Muskee. De Drentse editie van Dagblad van het Noorden besteedde er onder andere de hele voorpagina aan met een zeer karakteristieke foto en in de kantlijn: Cuby is niet meer.

Na een turbulent leven en een ziekte die nog niet te overwinnen is, zit zijn aardse bestaan er op; de herinneringen blijven, op vele manieren.

In het begin van het tijdperk Cuby and the Blizzards, was ik in mijn vrije tijd vooral in de weekeinden op pad voor platenmaatschappij Phonogram. Cuby was ook populair in Duitsland en om die bekendheid een beetje te stimuleren, mocht ik  in die periode veel promotiemateriaal, inclusief tientallen platenhoezen, afleveren in de Duitse discotheken en zalen, net over de grens.

De douaniers van grenspost Ter Apel vonden het maar niks, dat ik met een volle kofferbak en achterbank met vooral veel promotiemateriaal van Cuby en zijn Blizzards, de grens overstak. Er werd op z’n minst gedacht aan illegale im- of export.

Gewoon helemaal uitladen die handel en daar lagen ze dus op straat: de fraaie platenhoezen van Cuby. En even een handje helpen om al dat promotiemateriaal weer een plek te geven in de auto, was er voor de douaniers niet bij. Zij baalden, dat ze mij nergens op konden pakken en ik baalde dat al die mooie hoezen zomaar op straat lagen.

Enige tijd geleden  zaten Harry en ik, samen met een aantal anderen, op onze beurt te wachten bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Aa en Hunze. Het bekende ritueel: nummertje trekken en wachten en nog eens wachten. We lieten het gelaten over ons heen gaan.

Toen het mijn beurt was, oordeelde de dame achter de balie dat mijn pasfoto niet voldeed aan de strenge eisen. ,,Opnieuw laten maken, bij de plaatselijke drogist”, luidde het commando.

Dat mijn pasfoto was gemaakt door een professionele fotograaf, maakte geen indruk. De foto kon niet door de beugel en daarmee was de discussie afgelopen.De drogist zou het veel beter kunnen…

,,Wat een flauwekul”, riep Harry op harde, en vooral gepikeerde toon toen hij mijn kop op de foto en in het echt met elkaar vergeleek. ,,Je staot d’r schier op en en de foto is gewoon hoe een pasfoto mot weezen. Niks mis met. Ambtenaoren….”’

Iedere andere burger zou tot de orde zijn geroepen, maar bij de ambassadeur van Aa en Hunze, doe je dat niet…

Beroemd of niet: Harry was een Drent onder de Drenten met zijn sociale hart op de goede plek en in die herinnering zal hij in ieder geval bij mij blijven voortleven. Onderstaand optreden van Harry was ter gelegenheid van de begrafenis-plechtigheid van de Drentse Commissaris van de Koningin Relus ter Beek (Bron: RTV Drenthe)

♥De voornaamste vraag in het leven is: Wat doe ik voor anderen? (Martin Luther King jr.) Bron: dagelijksegedachte.net .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *