Vrijdagavond heb ik, na lange tijd, weer een bezoekje gebracht aan een activiteit in het bekende Witte Kerkje van Gasselte. Onder auspiciën van de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje werd een heel bijzondere natuurfilm getoond: De Stille Kracht van de Drentse natuur, zwerven langs Aa en Hunze.

Op het laatste moment was er bij mij thuis nog enige discussie over de juiste aanvangstijd. In een speciale flyer stond als tijdstip 20.00 uur en op de toegangskaarten 19.30 uur. Voorzitter Ep Seggers van de stichting loste dat verschil heel diplomatiek op door tussen beide tijden in te beginnen: kwart voor acht.

Drenthe kent heel veel erg mooie plekjes.

Henk Bos en Janetta Veenhoven lieten op indringende wijze zeer fraaie beelden zien van de Drentse natuur rond de Aa en de Hunze, oftewel de Stille Kracht van de Drentse natuur. Beiden konden onder andere vijf dagen lang jonge vosjes uitgebreid filmen; andere ontdekkingen waren bijvoorbeeld de bevers en de dassen en dan hebben we het nog helemaal niet over de vele vogels en hun capriolen als aanloop naar de ‘gezinsuitbreiding.’

Janetta Veenhoven is tevens letterlijk als een verbindende factor in de film te zien tijdens het ineenvloeien van de diverse items. Toen het filmen goed en wel was begonnen, werd zij geconfronteerd met borstkanker; tijdens haar herstelperiode lagen de opnamen daarom stil. Dat betekende echter wel, dat daarna dubbele opnamen gemaakt moesten worden op precies dezelfde locaties. Een knap staaltje van vakmanschap. ,,Het was een tijdrovende klus en het werd vaak afzien met bloed, zweet en tranen”, zeggen beiden.

De Drentse filmmakers zijn inmiddels ook al weer aan een nieuwe film begonnen: over de natuur in Midden-Drenthe. Henk en Janetta gaven de voorstelling pro deo, zodat de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje een leuk bedrag in de kas kan storten. De kerk kreeg onlangs nog een nieuw dak; het geld is dus meer dan welkom.

Meer informatie is te lezen op de website van Nighthawk Productions, henkbos.net .

♥Weinigen schrijven zoals een architect bouwt. Verreweg de meesten schrijven zoals men met domino speelt. (A. Schopenhauer, Duits filosoof 1788-1860) Bron: citaten.net .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *