Met mijn wederhelft heb ik net een lang weekend Berlijn achter de rug; de stad met het grootste en modernste treinstation van Europa en vanuit Deventer snel te bereiken, dankzij een prima  verbinding. De stad zelf heeft trouwens een zeer fijnmazig netwerk voor het openbaar vervoer.

Berlijn is ook een stad met uiteraard heel veel historie. Hoogtepunt is ongetwijfeld de val van de muur, in 1989. Het was het begin van een nieuw leven voor Berlijn en de inwoners. De stad veranderde in een grote bouwput en de tegenstellingen zijn hier en daar nog groot.

Nieuwe gebouwen verrijzen als paddenstoelen uit de grond, maar karakteristieke punten, zoals de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie blijven ook voor de toekomstige generaties bewaard.

De miljoenenstad is een trefpunt van en voor de wereld. Wandelend over de legendarische Unter den Linden, stuitte ik op de Berlijnse studio’s van het ZDF met op de begane grond een café-achtige ruimte waar geregeld televisieprogramma’s worden opgenomen en je er bovendien ook nog eens lekker kunt eten.

Het gebouw van de ARD, vanaf rivier De Spree

Op een steenworp afstand, aan de Wilhelmstrasse, staat sinds het begin van deze eeuw het gebouw van de ARD van waaruit de Berlijnse programma’s worden gemaakt. In beide gebouwen zijn tevens  diverse andere omroepen en buitenlandse agentschappen gevestigd.

Tussen de bedrijven door had ik nog even tijd om, via de transistorradio,  de ontwikkelingen in Nederland te volgen, gebracht door de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep op 5955 en 6035 kHz. Nu is de ontvangst in een betonnen blok als een hotel nooit echt geweldig, maar het lukte mij om de uitzendingen op de kortegolf te volgen en zo hoorde ik in Berlijn dat de zit-grasmaaiers in Groningen en Drenthe roofgoed zijn.

♥Gelukkige gedachten maken gelukkige momenten. (Wayne Dyer) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *