Inwoners van de provincie Groningen mogen tot en met oktober hun woning natuurvrij maken. De kraamperiode van vogels en vleermuizen is dan namelijk voorbij. Na het natuurvrij maken van de woning, kan men isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren is een methode waarbij isolatiebedrijven ervoor zorgen dat vogels en vleermuizen niet verstoord worden tijdens de werkzaamheden. Dit wordt gedaan door eerst de woning natuurvrij te maken, wat inhoudt dat vogels en vleermuizen de kans krijgen het pand te verlaten voordat de isolatie begint.

Meer informatie is te lezen op de webpagina.

Tijdgebonden

Het natuurvrij maken van een woning is tijdgebonden vanwege de kraamperiode en winterslaap van beschermde diersoorten zoals vleermuizen en vogels. Deze dieren zijn beschermd onder de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, en hun nesten en verblijfplaatsen mogen niet verstoord worden. Nu de kraamperiode voorbij is, kunnen woningen veilig natuurvrij worden gemaakt en geïsoleerd. Tijdens het isoleren wordt ervoor gezorgd dat er kleine ruimtes in de spouw voor de dieren overblijven, of dat er vervangende nestkastjes worden geplaatst. 

Nu de broedtijd van vleermuizen voorbij is mag men isoleren. © Pixabay

De natuurkalender houdt rekening met belangrijke periodes voor vleermuizen, zoals de winterrust en de kraamperiode. Ook houdt ze zoveel als mogelijk rekening met het broedseizoen van gebouw bewonende vogels. Door deze kalender te volgen, kan het hele jaar door natuurvriendelijk worden geïsoleerd, mits de woning vooraf natuurvrij is gemaakt.

Gecertificeerd

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan een woning natuurvrij maken door openingen onder de dakrand dicht te maken of flappen voor de openingen in de spouwmuur te plaatsen. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren, zodat vogels en vleermuizen naar buiten kunnen vliegen, maar niet meer terug kunnen keren. 

Isolatiebedrijven die zijn gecertificeerd om natuurvriendelijk te zijn te vinden op de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl  

Bij het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen moet worden voldaan aan de eisen van de Omgevingswet, die inheemse planten- en diersoorten beschermt. Nesten of verblijfplaatsen mogen niet worden beschadigd, en het verstoren of doden van beschermde dieren is verboden. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *