Wethouder Rik van Niejenhuis van Groningen heeft, onder grote belangstelling, het eerste exemplaar van het boek ‘Oude en nieuwe werken over de Helperlinie’ uitgereikt. Aanleiding voor het maken van dit boek was de opgraving van een deel van de Helperlinie bij de bouw van het appartementen-complex aan de Kempensberg. De bewoners Ewa Soroka en George Moggré namen het eerste exemplaar in ontvangst.

De rode draad in het boek Oude en nieuwe werken is een serie verhalen over personen die op uiteenlopende manieren betrokken zijn bij de linie. In combinatie met een schat aan uniek historisch beeld- en kaartmateriaal komen de ‘Oude en nieuwe werken’ op en rond de Helperlinie in deze publicatie (weer) tot leven. Het boek is verkrijgbaar in boekhandels Van der Velde en Godert Walter.

De uitreiking van het boek. © Pixabay

De georganiseerde wandeling lang de Helperlinie onder leiding van archeologen, was erg in trek. Er was meer belangstelling dan plek. Daarom is er in het weekend van 14 en 15 september, in het kader van open monumentendag, een nieuwe reeks wandelingen.

Vesting rond de binnenstad

De Helperlinie, of Linie van Helpman was een uitbreidingswerk van de vesting rond de binnenstad. De Helperlinie liep dwars over de Hondsrug. De Linie was na het beleg in 1672 van de roemruchte ‘Bommen Berend’ aan het einde van de 17e eeuw aangelegd. Het heeft zijn diensten echter nooit hoeven bewijzen, maar dat maakt de geschiedenis van dit grote bouwwerk niet minder bijzonder.

De Vestingwet van 1874 is een belangrijk moment geweest in de stadsontwikkeling van diverse Nederlandse steden. Groningen vormde daarop geen uitzondering. Niet alleen leidde deze wet tot het afbreken van de verdedigingswerken rond de binnenstad van Groningen, ook de Helperlinie mocht worden afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *