Het is inmiddels een meer dan goed gebruik dat er met Pasen, tijdens de Heilige Mis gevierd door de Paus, allerhande kleurrijke bloemdecoraties het Sint Pietersplein van het Vaticaan, in Rome, opsieren. De traditie is ontstaan na de bloemversiering van het plein door Nederlandse bloemisten voor de zaligverklaring van Titus Brandsma in 1985 en staat inmiddels symbool voor de goede band tussen het Vaticaan en Nederland.

Ook dit jaar veranderen grote hoeveelheden Nederlandse bloemen het plein weer in een enorm kleurrijk schouwspel. Onder de bezielende aanvoering en inspiratie van Piet van der Burg – hoofdarrangeur van het project, afkomstig uit Berkel en Rodenrijs – zijn bloembollenkwekers, snijbloemkwekers en telersgroepen al maanden druk bezig om de Nederlandse bloemenpracht in het Vaticaan te realiseren. Diverse partijen uit de sierteeltsector dragen bij aan het welslagen van het project met hun producten en diensten. Ook de financiële steun van een aantal belangrijke sponsors maakt het mede mogelijk om alle bloemen, alsook de groep vrijwilligers die het in Rome allemaal gestalte gaat geven, tijdig in volle bloei op het Sint Pietersplein te laten schitteren.

Organisatie
Transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout – vanaf het allereerste begin in 1986 bij deze bloementraditie met Pasen betrokken – zorgt er ook dit jaar weer voor dat alle bloemen en andere materialen hun plaats van bestemming in het Vaticaan bereiken. Op dinsdag 26 maart vertrekt Van de Slot Transport met een vrachtwagen vol Nederlandse producten. Nadat alle bloemen op Keukenhof in Lisse zijn gezegend, gaat het transport linea recta naar de Eeuwige Stad, Rome.

Monseigneur Hans van den Hende, bisschop van het Bisdom Rotterdam – waartoe ook Lisse behoort – en tevens voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, verricht om 11.30 uur de zegening. Vanaf 11.00 uur die morgen staan de poorten van Keukenhof open voor iedereen die bij deze zegening aanwezig wil zijn.
In Rome leidt hoofdarrangeur Piet van der Burg, ondersteund door een team van vrijwilligers, de bloemversiering in goede banen. Op eerste paasdag, zondag 31 maart, worden de Nederlandse bloemen officieel aangeboden aan Paus Franciscus, door de Friezenkerk – de Nederlandse Rooms-Katholieke parochie in Rome, waar Antoine Bodar de rector is.

“Het Hoogfeest van Pasen, het feest van de Opstanding, staat telkens weer voor een nieuw begin, nieuwe hoop, nieuw leven,” aldus Bodar. ”Zeker in onze huidige tijd, met de toestand in de wereld van vandaag, is de boodschap van Pasen (de overwinning van het leven op de dood), mede uitgedrukt in de schoonheid van de bloemen op het Sint Pietersplein, misschien wel dringender dan ooit.”

Bloemenpracht
Het bloemdecor siert ruim 170 vierkante meter van het Sint Pietersplein met tientallen arrangementen rondom het hoofdaltaar, op de trappen en op het balkon – van waaraf Paus Franciscus de pauselijke zegen “Urbi et Orbi” uitspreekt. De Nederlandse sierteeltsector laat hiermee een uniek en breed productaanbod aan de wereld laat zien.
Het geheel zal een samenspel van gemengde kleuren zijn, waarin paars, geel en wit de boventoon voeren. De overbekende bolbloemen vormen traditiegetrouw de basis van het gehele arrangement, met de snijbloemen op kleurrijke wijze erin verwerkt. Dit jaar is de gerbera de hoofdbloem.

Publiciteit
Op eerste paasdag wordt de volledige Hoogmis van Pasen vanuit Rome uitgezonden door omroeporganisatie KRO-NCRV, vanaf 09.50 uur op tv-zender NPO 2 – met aansluitend, om 12.00 uur, de traditionele zegen “Urbi et Orbi” (“aan de Stad en aan de Wereld”) van de Paus. Ook dit jaar is er in de media weer volop aandacht voor de bloemengeste uit Nederland. KRO-NCRV zendt een reportage uit tussen de Hoogmis en het ‘Urbi et Orbi’ (tussen 11.00 en 12.00 uur), waarin de kijker wordt meegenomen vanaf een aantal momenten tijdens de voorbereidingsperiode in Nederland tot aan het ontvouwen van de bloemenpracht op het Sint Pietersplein. Deze reportage wordt herhaald in het KRO-NCRV programma Kruispunt, om 17.30 uur, ook weer op tv-zender NPO 2.

Met alle uitzendingen tezamen komen de bloemversieringen uitvoerig in beeld. Wereldwijd wordt de Paasmis in Rome, die door de media van het Vaticaan wordt uitgezonden en gedeeld, bekeken door miljoenen mensen. Vatican News biedt video, radio, podcasts, beelden, nieuws en audio aan in meer dan 30 talen en ziet het aantal bezoekers en bekeken pagina’s online de laatste jaren sterk groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *