Noord-Brabant en de Brabantse Waterschappen gaan met de Veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Defensie samenwerken om voorbereid te zijn op hoogwater en extreem weer in Brabant. Op verzoek van de partijen heeft de commissaris van de Koning, Ina Adema, een plan voor de bovenregionale strategie en aanpak geschreven.

Eind 2023 stond het water extreem hoog. Door klimaatverandering wordt men steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden: droogte én wateroverlast. Alles voorkomen kan niet, maar men kan zich er wel zo goed mogelijk op voorbereiden. Dit gebeurt al door bijvoorbeeld samen te oefenen, zoals de grote gezamenlijke calamiteitenoefening in 2022. Uit de evaluatie van deze oefening zijn aanbevelingen gekomen.

Samen oppakken

In Brabant is ervoor gekozen om de aanbevelingen uit de oefening 2022 en de ontwikkeling van de bovenregionale meerlaagse veiligheid samen op te pakken. Hierdoor kan men van elkaar leren en ontwikkelen met hetzelfde beeld en taal. Dat helpt ook tijdens een crisis om samen te werken. Zo wordt de samenwerking tussen de partners verstevigd. 

Meer informatie op de site van de provincie Noord-Brabant: https://ap.lc/fQKEe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *