De campagne ‘Zo simpel als wat’, maakt alle inwoners van Groningen bewust van de voordelen van isoleren. Een goed geïsoleerde woning betekent minder energieverbruik en dus een lagere energierekening. Andere voordelen zijn dat tocht in een goed geïsoleerd huis verleden tijd is, dat het in de winter lekker warm in huis is en de zomer juist koel.

”Toch zijn er nog heel veel woningen niet of slechts deels geïsoleerd. Belangrijkste redenen? Te veel gedoe en het kost geld. De campagne Zosimpelalswat laat de voordelen van isoleren zien en verwijst naar de gratis hulp die gemeenten bieden, zoals bij het aanvragen van subsidies. Maar denk ook aan energiecoaches en hulp bij kleine energieklussen voor huurders. Gemeenten, woningcorporaties en de provincie Groningen trekken samen op in deze provinciebrede campagne”, zegt een woordvoerster.

Financieel niet haalbaar?

Huiseigenaren zien vaak op tegen het gedoe van bijvoorbeeld het aanvragen van offertes of ze denken dat het financieel niet haalbaar is. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken, die onder andere gezondheid en bestaanszekerheid inclusief energiearmoede in portefeuille heeft, is blij met de gezamenlijke campagne van gemeenten, woningcorporaties en de provincie Groningen. ‘‘Op deze manier helpen we Groningers op weg, want de eerste vraag is vaak: waar moet ik beginnen? Zowel landelijk als per gemeente zijn er allerlei subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Isolatie zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. © Pixabay

Gratis hulp

De belangrijkste boodschap aan alle Groningers is dan ook: zet de eerste stap. Ook of juist als je géén geld op je bankrekening hebt. Want voor die inwoners kan isolatie het verschil zijn tussen elke maand geld tekortkomen en rondkomen. Dus vraag gratis hulp als je wilt isoleren, klop aan bij je gemeente. Ook woningcorporaties bieden hun huurders hulp bij het besparen van energie. En het mooiste: dit kost je helemaal niks. Op de website van Zosimpelalswat.nl staat welke gratis hulp er is én vind je ook meteen informatie over het belang van goede ventilatie.

Prettig wonen én gezondheid zijn beide belangrijk. In een beter geïsoleerde woning moet er ook beter geventileerd worden. Het niet goed ventileren van je huis kan leiden tot schimmel en vochtproblemen, en uiteindelijk zelfs tot gezondheidsproblemen. Doorlopend verse lucht in je huis en het afvoeren van vieze lucht is belangrijk. Daarom is ook GGD Groningen actief bij de campagne betrokken. 

Praktische tips 
Net als in de voorgaande campagnes, over energie besparen en ventileren, valt de campagne op door haar opvallende en optimistische toon met een serieuze boodschap. Door het geven van praktische tips over isoleren en ventileren, zet het de inwoners aan tot actie. Kijk op www.zosimpelalswat.nl  voor alle tips en hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *