Afgelopen voorjaar begon een proef om het zwerfafval rond de Spiegelplas in Nederhorst den Berg tegen te gaan. Diverse verzamelcontainers en dispensers met vuilniszakjes werden bij de in- en uitgangen van het gebied geplaatst. Inmiddels is de proef geëvalueerd en de resultaten zijn veelbelovend.

Het doel van de proef was duidelijk: bezoekers aanmoedigen om hun afval na een dagje strand mee te nemen en bij het verlaten van het gebied in de afvalcontainer te gooien. Op initiatief van Bob de Boers en Wilma Snel, inwoners van Nederhorst den Berg, sloegen Natuurmonumenten en gemeente Wijdemeren de handen ineen. De proef omvatte de plaatsing van verzamelcontainers bij de in- en uitgangen van het gebied, evenals dispensers met bio-afbreekbare afvalzakjes bij de containers en strandjes. Bovendien ruimden vrijwilligers het achter gebleven zwerfafval op.

Dit zwerfafval bleef nauwelijks meer liggen dankzij de proef. © Pixabay

Veelbelovend

De resultaten zijn veelbelovend: De container bij de Zanderijsluis aan de noordkant van de Spiegelplas werd ontzettend goed gebruikt. Tussen april en oktober van dit jaar is er ongeveer 30.000 liter afval afgevoerd. Voorheen was er nog sprake van een grote berg afval bij de strandjes na een warm weekend, maar dit jaar was dit niet langer het geval. Daarom is besloten de proef structureel voort te zetten. De container bij de Kooibrug, aan zuidkant van de Spiegelplas, zal komen te vervallen, omdat deze voornamelijk werd gebruikt voor huisvuil. De andere container en de dispensers blijven staan.

Meer informatie op de site van Natuurmonumenten: https://ap.lc/hXDpK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *