Het aantal zonnepanelen in de gemeente Groningen is flink gestegen, zo blijkt uit recente tellingen. Er kwamen maar liefst 96.900 panelen bij op daken en 70.400 panelen in een zonnepark op bedrijventerrein Roodehaan. Nog niet eerder groeide het aantal panelen zo hard als afgelopen jaar. In totaal leveren nu ruim 690.000 panelen hernieuwbare energie op voor de inwoners van de stad.

Er zijn ongeveer 2 miljoen zonnepanelen nodig om in 2035 CO₂ neutraal te zijn. Hiervoor moeten er nog ruim een half miljoen panelen op daken bij en een kleine miljoen zonnepanelen in zonneparken.

Nog veel lege daken van bedrijven

Ook op bedrijfsdaken zijn dit jaar meer zonnepanelen bijgekomen dan in voorgaande jaren. Kwamen er vorig jaar slechts 6.400 panelen bij, dit jaar waren het er 10.700 stuks. Desondanks liggen de meeste zonnepanelen nog steeds op daken van woningen. Het aandeel zonnepanelen op daken is 64% van het totaal, op bedrijven 17%.

Er zijn al veel panelen geplaatst in Groningen, maar er moeten nog meer bij. © Pixabay

”Dit is opvallend, want bedrijfspanden zijn vaak plat en bieden veel ruimte. Groningen Werkt Slim – het loket voor vragen over duurzame energie voor ondernemers – verklaart de achterstand door ongeschikte dakconstructies, verzekeringstechnische obstakels, krapte op het elektriciteitsnetwerk en complexe eigendomssituaties. Er wordt daarom samen met de bedrijvenverenigingen bekeken hoe ze deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden”, zegt een woordvoerster.

Restopgave
Hoewel daken en parkeerterreinen de voorkeur hebben, blijven zonneparken belangrijk voor de restopgave. Deze zomer is het eerste zonnepaneel gelegd in zonnepark Fledderbosch in Garmerwolde. Dit park wordt begin 2024 in gebruik genomen en draagt met ruim 185.000 panelen aanzienlijk bij aan het verduurzamen van de gemeente. Het geplande zonnepark in Meerstad-Noord voorziet op termijn in ruim 380.000 panelen. De gemeente streeft ernaar dit park in 2026 in gebruik te nemen.

Meer informatie op de site van de gemeente Groningen: https://ap.lc/hEvuB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *