Alle lichtmasten langs de provinciale wegen in Noord-Brabant krijgen LED-verlichting. Dat bespaart tot wel 90% energie, is efficiënter en veiliger voor het verkeer. Deze maand wordt begonnen met de vervanging van de armaturen.

In totaal staan er zo’n 9.600 lichtmasten langs de provinciale wegen in Brabant. Tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden in de afgelopen jaren zijn al zo’n 2.500 armaturen vervangen. De komende maand worden de ongeveer 5.600 overige armaturen in de masten buiten de bebouwde kom vervangen. Circa 1.500 provinciale lichtmasten bínnen de bebouwde kom worden later vervangen. Dat komt omdat ze eerst aangesloten moeten worden op het provinciaal stroomnetwerk.

Flinke besparing op energiekosten

Het gaat steeds specifiek over het vervangen van de armaturen. Daarmee wordt de draagconstructie bedoeld waar de lamp in zit. De mast zelf wordt dus niet vervangen. Een LED-armatuur verbruikt tot wel 90% minder energie dan een standaardexemplaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 350.000 per jaar op de energiekosten.

Bovendien moeten in de conventionele armaturen om de twee jaar de lampen worden vervangen. Bij LED is de vervanging maar eens in de 25 jaar nodig. De nieuwe armaturen zijn bovendien uitgerust met slimme software, waardoor de provincie op afstand instellingen kan wijzigen en precies weet wanneer onderhoud nodig is. Deze vervanging levert dus ook op dit vlak een grote kostenbesparing op. En omdat er minder vaak een weg moet worden afgezet, is het ook nog eens veiliger voor het verkeer.

Meer informatie op de site van de provincie Brabant: https://ap.lc/EwbyT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *