Goede plekken om buiten te spelen en elkaar te ontmoeten zijn belangrijk – voor alle kinderen én hun ouders, grootouders en andere buurtbewoners. De gemeente Deventer wil daarom dat er in alle wijken en dorpen genoeg speelruimte is die uitnodigt om samen te bewegen én te spelen. Het nieuwe Speelbeleidsplan beschrijft hoe de gemeente dat de komende jaren wil bereiken.

Wethouder Marcel Elferink (Leefomgeving): “Speelplekken zijn van grote waarde. Buitenspelen helpt kinderen in hun ontwikkeling. Bovendien zijn speelplekken belangrijke ontmoetingsplekken in het groen, niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders en andere buurtbewoners.”

Deventer wil het aantal speelplekken flink uitbreiden. © Pixabay

Goede verdeling

Het speelbeleidsplan gaat uit van een goede verdeling van speelplekken over de hele gemeente. Verder is afwisseling tussen de speelplekken onderling belangrijk. Die zorgt ervoor dat kinderen van de ene naar de andere speelplek gaan, waar ze weer andere kinderen leren kennen. Behalve speeltuintjes met traditionele speeltoestellen zijn er daarom ook speeltuinen met natuurlijke speelonderdelen, zoals boomstammen en klimbomen, en plekken waar volwassenen en ouderen kunnen sporten en elkaar ontmoeten. 

Beperking

Ook kinderen en volwassenen met een beperking moeten terecht kunnen op de speelplekken. Bij de grotere speelplekken is het streven dat kinderen met een beperking op ten minste de helft van de toestellen kunnen spelen. Verder let de gemeente bij de aanleg van paden op de toegankelijkheid.

Bij aanleg en onderhoud van speelplekken wil de gemeente dat ze klimaatbestendig en duurzaam zijn. Dus meer natuurlijke materialen, voldoende bomen, gras en struiken. En dat is ook weer goed voor de biodiversiteit. 

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Deventer: https://ap.lc/oGLkd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *