De Marialinde in het Brabantse Oisterwijk is verkozen tot De Boom van het Jaar 2023. De 650 jaar oude lindeboom won met 7.076 stemmen en bleef daarmee de directe concurrent in IJsselstein ruim voor. De Marialinde wordt automatisch de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year, in februari. SBNL Natuurfonds verzorgt sinds 2018 de selectie van deze Nederlandse inzending.

De Marialinde aan De Lind achter het oude Raadhuis werd al vermeld in 1388. Lindebomen werden in vroeger tijden in een stads- of dorpskern vaak gebruikt voor de rechtspraak. Bovendien werden naast de Marialinde altijd markten en dorpsfeesten gehouden. De boom is onlosmakelijk verweven met de historie van Oisterwijk.

De Marialinde was aangemeld door Bezoek Oisterwijk die in de afgelopen weken samen met de gemeente veel aandacht voor de Marialinde wist te trekken. Het is overigens niet voor het eerst dat Oisterwijk meedingt naar een titel. In 2020 werd de Brabantse plaats door de ANWB uitgeroepen tot een van de vijf Allermooiste Dorpen van Nederland.

Meer informatie op de site van SBNL Natuurfonds: https://ap.lc/mKowS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *