De Friese meren zijn een geliefde plek voor overwinterende watervogels zoals het nonnetje en de smient. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende rust krijgen, worden watersporters gevraagd om tot 1 april de met boeien gemarkeerde vogelrustgebieden niet in te varen. Zo kunnen ze reserves opbouwen voordat ze weer verder vliegen in het voorjaar.

Gele boeien met blauwe stickers met een slobeend en de tekst ‘Vogelrustgebied’ markeren de rustzones. De gebieden liggen in de Natura 2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Wite en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. Ze liggen alleen langs de ondiepe randen van de meren. De vaargeulen en drukke vaarroutes blijven dus toegankelijk voor watersporters en (sport)vissers.

Ook de smient voelt zich thuis in het vogelrustgebied. © Pixabay

Duidelijkheid

Een groot deel van de Europese watervogelpopulatie strijkt ’s winters neer in de Friese Meren. Het gaat dan om vogels zoals de smient, slobeend, nonnetje of wintertaling. Vogels houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Als er geen boten komen in de gebieden die zijn afgebakend met de gele boeien, wennen de vogels er aan dat ze daar rustig kunnen dobberen en eten.

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Friesland: https://shorturl.at/esDGN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *