De Domtoren, walmuren of de werven: in Utrecht wordt volop gewerkt aan de restauratie van eeuwenoude bouwwerken. Niet een doorsnee klus, want om het historische karakter te behouden, kan dat werk niet gedaan worden met het materiaal van de bouwmarkt om de hoek. De bakstenen worden speciaal voor Utrecht gemaakt bij een steenfabriek in Gelderland, meldt RTV Utrecht.

De steenfabriek in Heteren is een van de weinige plekken waar nog op ambachtelijke wijze stenen worden gemaakt. Het maken van deze ‘nieuwe ouderwetse stenen’ kost veel tijd, maar het resultaat is er ook naar. Utrecht gebruikte deze bakstenen al voor de restauratie van de Domtoren en wil er graag nog meer voor andere projecten, zoals de werven.

“Dat erfgoed moet eigenlijk in oude staat teruggebracht worden en daarom kunnen we niet gewoon elke baksteen toepassen” legt Bas van Stratum uit. Hij is de projectleider van de restauratie van de werven aan Oudegracht.

Van Straten ging samen met wat collega’s langs bij de steenfabriek en kreeg daar een rondleiding. Het Utrechtse team zag er met eigen ogen hoe alles met de hand gedaan wordt: de klei kneden, de klei door het zand rollen voor structuur, het materiaal in de mal duwen en afsnijden. Het is een werkwijze die stamt uit de tijd van de Romeinen. En net als toen is geen steen hetzelfde.

Meer informatie kun je lezen bij RTV Utrecht: https://ap.lc/H0PK3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *