De gemeente Groningen houdt zaterdag 9 september de Ontdekdag Riool, Water & Toekomst. Tijdens deze Ontdekdag valt er veel te beleven. Bezoekers kunnen afdalen in een rioolbuis in het Kattendiep en er doorheen lopen. Ze kunnen ook zien hoe het water dat je thuis doorspoelt wordt gezuiverd in Garmerwolde. Verder openen de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan de deuren en kunnen bezoekers op de Grote Markt zien welke maatregelen daar worden genomen om wateroverlast te voorkomen.

Wethouder Mirjam Wijnja opent de Ontdekdag zaterdag 9 september om 10.00 uur bij het riool aan het Gedempte Kattendiep. Na de opening daalt ze met een groepje bezoekers af in het riool. “Water en riolering raken ons allemaal. Zeker nu door klimaatverandering de regenbuien heftiger zijn. Daarom is er niet alleen te zien wat de gemeente en waterschappen doen op dit gebied, maar ook wat bewoners zelf kunnen doen en vooral niet moeten doen.”

Informatiemarkt

Op een informatiemarkt in het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98 kunnen mensen zien welke maatregelen je thuis kunt nemen om wateroverlast of verstopping van het riool te voorkomen. Ook krijgen ze tips voor vergroening van de tuin en ligt er een routekaart met een wandeling langs vergroeningsmaatregelen door de binnenstad klaar. Bezoekers kunnen daar ook de unieke afbeelding van een putdeksel op een tas (zolang de voorraad strekt) of je eigen T-shirt laten drukken (neem je shirt mee).

Klimaatproeftuin

Reinigingswagens zijn op het Kattendiep van dichtbij te bekijken en bezoekers kunnen in de BuildinG op de Zernike Campus kennismaken met verschillende innovaties op het gebied van bouw en infra in de klimaatproeftuin. Het hele programma met tijden staat op www.waargaatdatheen.com. De toegang is gratis, voor sommige locaties is de capaciteit wel beperkt.

De gemeente organiseert de Ontdekdag in samenwerking met het Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze & Aa’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *