In het Friese Jubbega zijn twee nesten van de Aziatische hoornaar verwijderd. Het betreft de eerste nestlocatie van deze invasieve exoot die in Friesland gevonden en verwijderd is.

Het nest werd gemeld door de bewoners, die dit nest in hun tuin hadden ontdekt. Na controle door experts bleek het hier inderdaad om de Aziatische hoornaar te gaan. Omdat het een invasieve exoot betreft die nog niet in Friesland voorkomt heeft de provincie besloten om de soort te bestrijden. Ze is dat verplicht op basis van de EU-exotenverordening. Beide nesten zijn door specialisten verwijderd waardoor het complete volk inclusief koningin is uitgeroeid.

Invasieve exoot

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die is opgenomen op de Unielijst van de EU exotenverordening. Opname op de Unielijst betekent dat de soort bestreden moet worden. De Aziatische hoornaar komt van origine niet in ons land voor en is een bedreiging voor de lokale biodiversiteit.

De Aziatische hoornaar eet onder meer inheemse bijen, vliegen, rupsen en vlinders. Bovendien worden ook honingbijen door deze soort bedreigd. De steek van een Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met die van een wesp: pijnlijk maar niet levensbedreigend tenzij iemand allergisch is of op een kwetsbare plek wordt gestoken.

Meer informatie op de site van de provincie Friesland: https://ap.lc/9HiDk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *