De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nodigt ouders en verzorgers uit om hun ervaringen te delen met mogelijk onveilige speenkoorden. Ze wil op deze manier een beter beeld vormen van de omvang, oorzaak en risico’s van mogelijke problemen met deze producten.

Een speenkoord wordt vastgemaakt aan een speentje en zorgt ervoor dat het kind het speentje niet verliest. Speenkoorden zijn vaak gemaakt van kralen met daaraan een clip die vastgemaakt kan worden aan de kleding van een kind.

Ruim twintig meldingen

De NVWA heeft sinds januari 2020 ruim twintig meldingen van consumenten ontvangen over mogelijk onveilige speenkoorden. Die gingen vooral over onderdelen die loskwamen, maar ook over te lange speenkoorden. Jonge kinderen kunnen hierdoor stikken.

Volgens een woordvoerder van de NVWA zijn producenten van speenkoorden er verantwoordelijk voor dat ze veilige producten op de markt brengen. Wanneer er onverhoopt toch iets mis blijkt te zijn, is het hun verantwoordelijkheid om de consument te waarschuwen en onveilige producten terug te roepen.

Wanneer men de afgelopen twee jaar problemen heeft gehad met speenkoorden, bijvoorbeeld wanneer er onderdelen los zijn gekomen, deel deze ervaring dan met de NVWA. De resultaten van het onderzoek helpen de NVWA om de risico’s beter in kaart te brengen en worden besproken met de branche en Europese collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *