Het Martini Ziekenhuis in Groningen is volledig overgegaan op gezonde voeding voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Het nieuwe aanbod is gevarieerd, met veel groenten en fruit en minder suiker en zout. Het is ook duurzaam, dat wil zeggen dat het tot minder verspilling leidt, meer plantaardig is en dat vaker gebruik wordt gemaakt van voedsel uit de regio. Bovendien wordt het voedingsaanbod aantrekkelijk geserveerd en is er aandacht voor samen eten.

Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf: ‘Wij geloven dat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om gezond eten en drinken. Immers, gezond eten en drinken is een van de belangrijkste pijlers van preventie. We zijn dan ook enorm trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt.’

Bezoekers en medewerkers

‘Wat ons onderscheidt van andere ziekenhuizen is dat wij niet alleen voor patiënten, maar ook voor bezoekers en medewerkers zijn overgegaan op een volledig gezond, aantrekkelijk en duurzaam voedingsaanbod. We lopen daarmee voorop als het gaat om de intenties uit het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord is afgesproken dat 50 procent van alle ziekenhuizen in 2025 een volledig gezond voedingsaanbod moet hebben; in 2030 geldt dit voor alle ziekenhuizen. Het past ook bij de Green Deal 3.0, die we dit najaar ondertekenen.’

In het Martini Ziekenhuis wordt nu alleen gezond eten geserveerd. © Pixabay

Zes eetmomenten

Het ziekenhuis heeft voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling een keuzemenu met zes eetmomenten per dag ontwikkeld onder de naam Smaakt Beter. De nieuwe gerechten zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen.

Ook worden de gerechten op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten. Dat is belangrijk, omdat veel patiënten door hun ziekte of behandeling weinig eetlust hebben, terwijl voeding juist belangrijk is om je weer fitter te gaan voelen. Uit de metingen tot nu toe blijkt dat 75 procent van de patiënten tevreden is. Hoewel dit een mooi waarderingscijfer is, streeft het ziekenhuis ernaar dat patiënten het aanbod binnenkort met minimaal een 8 waarderen.

Meer informatie kun je lezen op de site van het Martini Ziekenhuis: https://ap.lc/tOJgJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *