De zomereik op bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen wordt in het najaar van 2024 verplant. De boom verhuist dan naar een locatie aan de rand van Riegmeer, ongeveer 250 meter vanaf de huidige plaats.

Dit is de uitkomst van overleg door de gemeente met IVN, klimaatburgemeester Grietje Loof, netbeheerders TenneT en Rendo en vertegenwoordigers van de petitie voor behoud van de eik. De gesprekspartners hebben in april afgesproken onderzoek te laten doen naar mogelijkheden voor behoud van de boom.

Goed gezond

Hieruit blijkt dat de boom goed gezond is en een levensverwachting heeft van meer dan vijftien jaar. Ook is geconcludeerd dat verplaatsen van de boom op Riegmeer een haalbare optie is. De uitkomst van het overleg betekent dat de vergunning voor het kappen van de eik door de gemeente ingetrokken wordt.

In het onderzoek is in eerste instantie bekeken of het mogelijk is tegemoet te komen aan de wens van velen om de eik op de huidige plaats te behouden. Dat is niet het geval. Het formaat van het geplande onderstation op Riegmeer is met drie hectare zodanig dat de eik niet op zijn plaats kan blijven staan.

Het onderstation kan niet op een andere plaats op Riegmeer en ook niet op een andere plaats in de (wijde) omgeving. De locatie luistert nauw omdat er heel veel kabels op aangesloten moeten worden vanuit alle richtingen.

Belangrijke voorwaarde

”Het is van groot belang voor inwoners en bedrijven dat dit onderstation er wel komt. Als gevolg van het overbelaste elektriciteitsnet is het namelijk in de regio niet meer mogelijk om bedrijven aan te sluiten, zonnestroom en wind te leveren aan het net of nieuwe woonwijken en bedrijven aan te sluiten. Voor uitbreiding van het elektriciteitsnet is dit nieuwe onderstation een belangrijke voorwaarde”, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Hoogeveen: https://ap.lc/LZyEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *