Kinderen tussen 2 en 6 jaar leren beter en eerder fietsen wanneer ze op school of bij de opvang in aanraking komen met fietsen. Dat blijkt uit de proef ‘Jong op de fiets’, die de afgelopen maanden werd gedaan op twee kinderdagverblijven en basisscholen in Groningen.

De opvang en de scholen mochten de loopfietsen, fietsen met trappers en helmen maandenlang uitproberen. De kinderen kregen op een speelse manier les van fietsdocenten van het Huis voor de Sport Groningen en pedagogische medewerkers.

Helmpje

Ze konden veel oefenen op het schoolplein en wanneer ze genoeg balans hadden opgedaan met een loopfiets stapten ze over naar een fiets met trappers. De kinderen leerden dat het normaal is om een helmpje te dragen tijdens het fietsen. Ook ouders werden gestimuleerd om vaker met de kinderen te fietsen.

De kinderen leerden ook om te fietsen met een helmpje. © Pixabay

De proef liep vanaf januari op twee kinderdagverblijven en basisscholen in de provincie. In totaal deden er 144 kinderen mee, van wie 94 op kinderdagverblijven en 50 op basisscholen. Halverwege de proef kon 35 procent van de 2- tot 4-jarigen fietsen, tegenover 8 procent bij de start van het project. In het basisonderwijs liep het aantal kinderen dat kan fietsen op van 56 naar 70 procent. De verwachting is dat de eindmeting nog betere resultaten oplevert. 

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Groningen: https://ap.lc/1hjl4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *