De nieuwe ecologische verbindingszone Meerweg is opgeleverd. Deze natuurzone verbindt de Drentsche Aa met het Paterswoldsemeer. Hiermee is een belangrijke schakel binnen het Natuurnetwerk Nederland toegevoegd, die de natuurgebieden rondom de stad Groningen via de kop van Drenthe met elkaar verbindt. De werkzaamheden dragen bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit en dieren zoals otters, ringslangen en kikkers kunnen zich nu veilig verplaatsen. 

Ruim één jaar is onder ecologische begeleiding gewerkt aan de Meerweg. De locatie bij de Meerweg is om allerlei redenen bijzonder. Door de slappe bodem was er bijvoorbeeld speciaal werkmaterieel nodig: op verschillende plekken ligt namelijk een tot vijf meter dik pakket veen.

Creatieve oplossingen

Ook de beschikbare ruimte in het gebied maakte creatieve oplossingen noodzakelijk. De nieuwe brug is schuin ontworpen en volledig ter plaatse gebouwd. De ligging, op de grens van twee waterschappen, gemeentes en provincies, vereiste nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen.  

Er komen hier vier watergangen met verschillende waterpeilen samen: dit maakte het werk complex. Op de grens van de twee waterschappen zijn de kades van de Schipsloot verlegd om ruimte te maken voor de slenk. Er is een inlaat aangelegd waardoor er vers water van de Drentsche Aa naar het meer stroomt. Ook is er bevergaas geplaatst: dit voorkomt dat bevers in de kades graven. 

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Groningen: https://ap.lc/tmEGU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *