Wageningen University en Research heeft een kastanjeboom gekweekt, die hoog resistent is voor de bloedingsziekte. De universiteit deed onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag en het OOGST Fonds. “Geweldig nieuws”, zegt boomexpert Leendert Koudstaal van de gemeente.

Den Haag staat er vol mee: prachtige oude paardenkastanjebomen langs mooie, lange lanen en pleinen zoals Plein 1813, de Prinsesse- en Koninginnegracht, bij het Paleis Noordeinde, de Pletterijkade en op vele andere plekken.
Twintig jaar geleden waren de zorgen groot wanneer de kastanjebloedingsziekte landelijk in rap tempo om zich heen slaat. In 2002 werd de ziekte voor het eerst in Noord- en Zuid-Holland en in Friesland gesignaleerd, in 2004 woedt het door het hele land. In Den Haag wordt 65 procent van de paardenkastanjes in de stad door de kastanjebloedingsziekte aangetast.

Veel mooie kastanjebomen worden nu nog geteisterd door de kastanjebloedingsziekte. © Pixabay.

Bacterie

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. “De verspreiding ging zo snel dat er wel wat paniek uitbrak. Ook ik voelde die toen”, blikt Leendert terug. Over de kastanjes van de Korte Vijverberg maakte zelfs de toenmalige Koningin Beatrix zich zorgen. Lange tijd wordt er geen genezing gevonden. “Het is ongelooflijk mooi dat er nu, in 2023 een oplossing is en dat er gelukkig wel een toekomst is voor deze beeldbepalende stadsboom.”

In 2018 vroegen de gemeente en het OOGST Fonds aan Wageningen Universiteit en Research (WUR) om onderzoek te doen naar oplossingen voor deze ziekte. Het project ‘Toekomst voor de paardenkastanje’ is geboren. “Al snel werd duidelijk dat de enige duurzame oplossing bestaat uit het vinden van niet, of op zijn minst, minder gevoelige kastanjes. Dat is nu gelukt!”, zeggen onderzoekers Jelle Hiemstra en Marcel Wenneker van de WUR.

Superkastanje

Zij struinen jarenlang het land af op zoek naar de ‘superkastanje’, die zich staande houdt tegen de ziekte. Uit diverse steden verzamelen zij stekjes van verschillende kastanjesoorten om te vergelijken welke soort het sterkste is. Ook in Den Haag vinden ze een aantal veelbelovende kandidaten.

Met een speciaal ontwikkelde methode screenen zij een grote en diverse collectie kastanjes op gevoeligheid voor de bacterie. Op het testveld van WUR staat een verzameling van ruim 800 jonge kastanjebomen van verschillende soorten. Die bomen hebben zij geïnjecteerd met de ziekmakende bacterie.

Na drie en zes maanden volgt een check welke bomen ziek worden en welke niet. “Er bleken grote verschillen tussen kastanjes onderling. Een aantal minder bekende soorten heeft duidelijk minder last van de bacterie”, aldus WUR.

Meer informatie kun je lezen op de site van Het Haagse Groen: https://ap.lc/xySmZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *