Om bibliotheekgebouwen comfortabel, betaalbaar én toekomstbestendig te maken, is verduurzaming noodzakelijk. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos en het antwoord op de vraag ‘waar begin je en wat ga je aanpakken?’ is vaak moeilijk te beantwoorden. De Groene Menukaart voor bibliotheken biedt uitkomst. Dit hulpmiddel werd gepresenteerd door de provincie Noord-Holland, Metropoolregio Amsterdam, Probiblio en De Groene Grachten.

Duurzaamheid zit in de genen van een bibliotheek omdat het uitlenen (hergebruik) van boeken de belangrijkste taak is. Maar een bibliotheekgebouw krijgt steeds meer functies: het is de huiskamer van de stad, het dorp of de buurt. Het is daarom belangrijk dat dit een aangename plek is. Veel gemeenten en eigenaren van gebouwen waarin een bibliotheek is gevestigd willen aan de slag met verduurzaming. 

Praktisch hulpmiddel

De menukaart is een praktisch hulpmiddel, dat helpt te focussen op de specifieke aspecten van panden waarin bibliotheken zich bevinden. Op de kaart staan onder andere rekentools, overzichten van actuele subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

De ‘menukaart’ moet de bibliotheken helpen om bijvoorbeeld te verduurzamen en meer te profiteren van financieringsmogelijkheden. © Pixabay

Daardoor wordt het voor bibliotheken een stuk gemakkelijker om erachter te komen welke duurzame maatregelen getroffen kunnen worden om kosten te besparen en het gebouw toekomstbestendig te maken. Ook delen verschillende bibliotheken hun ervaringen met verduurzamen en geven ze tips. De Groene Menukaart bestond al voor allerlei soorten panden zoals woonhuizen, kerken, forten en musea.

De lancering van de nieuwste Groene Menukaart werd afgetrapt door Roxane van Acker, directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem bevindt zich in een gebouw, een rijksmonument, dat dateert uit de 16e eeuw. Naast het oude deel is er in de jaren zeventig ook een nieuwer stuk aangebouwd.

Deze combinatie van bouwstijlen maakt het een interessant gebouw om te verduurzamen, aangezien er andere maatregelen getroffen moeten en kunnen worden in de verschillende delen van het gebouw. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *