In de provincie Groningen zijn drie routes ontwikkeld voor ouders met jonge kinderen. De fietstochten beginnen in de stad Groningen en gaan naar Zoutkamp, Marum en Slochteren. De zogenaamde traptrips duren twee of drie dagen. Overnachten kan in een eigen tent of bij een van de voorgestelde locaties langs de route. 

Voor de provincie Groningen zijn drie traptrips uitgestippeld; ze beginnen bij het Hoofdstation in Groningen. Elke traptrip bestaat uit een heen- en terugreis naar een overnachtingsplek en een suggestie voor een extra etappe vanaf het logeeradres.

Fietsknooppunten

De traptrips zijn uitgezet via het bekende fietsknooppuntennetwerk. Bij de routes naar Zoutkamp en Marum kunnen gezinnen een Kinderfietsroute uitproberen. Dit zijn routes voor kinderen van 6 tot 12 jaar over zoveel mogelijk veilige fietspaden met eigen bewegwijzering en leuke opdrachten. 

De tocht naar Zoutkamp en het Lauwersmeer duurt ongeveer 36 kilometer. De route gaat door het Middag-Humsterland en langs het Reitdiep met sluisjes, pontjes en gemalen. Kinderen kunnen zich onderweg uitleven in een natuurspeeltuin. ”Een bezoek aan de theefabriek in Houwerzijl of het Visserijmuseum in Zoutkamp is een leuk gezinsuitje”, zegt een woordvoerster van de provincie Groningen. Overnachten kan in een van de trekkershutten op een natuurkampeerterrein.

Verrekijker

Op de route naar Marum ontdekken fietsers het westen van Groningen. Natuurgebied de Onlanden en het Leekstermeer zijn stops waar de verrekijker niet mag ontbreken. Slapen kan in een strohuisje of waterchalet op de camping. Op de derde dag gaat de route onder andere langs Landgoed Nienoord en het Stadspark in Groningen. 

‘De traptrips zijn erg geschikt voor jonge kinderen en hun ouders. © Provincie Groningen.

De traptrip naar Slochteren is de kortste van de drie routes. In de polder bij Kropswolde komen fietsers enkele uitkijkpunten tegen. Overnachten kan in een van de campings in de buurt van natuurgebied ’t Roegwold. ”In Slochteren is een bezoek aan landgoed Fraeylemaborg of het Blotevoetenpark een aanrader. Wanneer de kinderen nog energie hebben, kunnen ze op de terugreis klimmen of waterskiën in het Grunopark”, legt de woordvoerster van de provincie Groningen uit.

De gratis minigids met korte fietstochten in Groningen is aan te vragen op nederlandfietsland.nl/traptrip. Daar staan ook handige tips en artikelen over fietsen met kinderen.  Traptrip Groningen is een initiatief van het Landelijk Fietsplatform in samenwerking met de provincie Groningen en Routebureau Groningen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *