Het is in de gemeente Utrecht niet langer toegestaan om een tabaksspeciaalzaak te openen. De gemeente loopt daarmee vooruit op landelijke wet- en regelgeving. Het besluit van de gemeente geldt in ieder geval voor het komende jaar.

Het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten staat ook de zogenaamde ‘shop-in-shop’-constructies niet toe, waarbij een deel van de supermarkt wordt ingericht als tabaksspeciaalzaak die vanuit de supermarkt toegankelijk is.

Het inrichten van een tabaksspeciaalzaak met een aparte ingang, dus niet toegankelijk vanuit de supermarkt, blijft op basis van de Tabaks- en Rookwarenwet echter wel toegestaan. Ook de motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen, om gemeenten bevoegdheden te geven nieuwe tabakszaken te weren, heeft nog niet tot aanpassing van die wetgeving geleid.

De gemeente Utrecht loopt al vooruit op eventuele landelijke regelingen om de verkoop van tabaksartikelen te stoppen. © Pixabay

Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid) spreekt van een maatschappelijk probleem: “Met het landelijke verbod op verkoop in supermarkten in aantocht, voorzien we dat de markt zich verplaatst: dat ondernemers op zoek gaan naar oplossingen om na juli 2024 tóch tabak te kunnen verkopen.” De gemeente Utrecht heeft daarom besloten om zelf stappen te zetten.   

Voorbereidingsbesluit

De Utrechtse gemeenteraad heeft nu een voorbereidingsbesluit genomen, waarmee – vooruitlopend op landelijke wetgeving – de huidige situatie voor de hele stad planologisch is bevroren. Concreet betekent dit, dat het niet mogelijk om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te vestigen. Het voorbereidingsbesluit geldt voor de periode van één jaar.  

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Utrecht: https://ap.lc/0op3E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *