In Groningen is logistiek centrum City Hub Groningen officieel geopend. Vanaf de City Hub worden kantoren van de gemeente Groningen, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de provincie Groningen en de Belastingdienst op duurzame wijze bevoorraad.

De City Hub Groningen bevindt zich aan de Rostockweg, ten oosten van de binnenstad. Vanaf dat punt verzamelt het de goederen, slaat deze op en vervoert ze vervolgens naar verschillende bestemmingen in de stad. Het vervoer wordt gedaan in samenwerking met Jan de Jong Verhuizingen en Go-Fast fietskoeriers & Stadslogistiek.

Ook minder vrachtverkeer

En dat gebeurt via milieuvriendelijke transportmiddelen, zoals elektrische wagens en bakfietsen. De uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling wordt op die manier verminderd. Ook is er door de bundeling van de bevoorrading minder vrachtverkeer in de binnenstad, zodat meer ruimte ontstaat voor voetgangers en fietsers.

De officiële opening van City Hub Groningen. © Bert Lanting

De City Hub Groningen speelt alvast in op plannen van de gemeente Groningen om in 2025 in de binnenstad een zero-emissiezone in te voeren. Binnen die zone mag bevoorrading alleen gebeuren zonder schadelijke uitstoot van gassen, dus: elektrisch, op waterstof of op de fiets.

Proefperiode

De City Hub is er in eerste instantie voor een proefperiode van een jaar. De Rijksuniversiteit Groningen monitort de resultaten. Wanneer de City Hub goed bevalt, blijft deze bestaan en wordt de hub misschien wel uitgebreid.

De City Hub Groningen werkt nu samen met de gemeente Groningen, DUO, provincie Groningen en de Belastingdienst, maar ook andere bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om zich hierbij aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.cityhub.nl/groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *