Dankzij het gedrag van de meeste inwoners boekt Deventer uitstekende resultaten met het inzamelen van afval. Met gemiddeld 90 kilo restafval per inwoner per jaar, is Deventer een van de stedelijke koplopers in afvalscheiding in Nederland, een voorbeeld voor veel steden in het land. Diftar is voor Deventer het beste, milieuvriendelijkste en goedkoopste systeem voor de inzameling van afval.

Het onderzoek ‘Effectiviteit Afvalbeleid Deventer’ is door het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad aangeboden. Het onderzoek is een afspraak uit het Bestuursakkoord 2022 – 2026 ‘Dichtbij, Betrokken en Bevlogen’. 

Landelijke doelstelling

Met 90 kilo restafval per inwoner per jaar haalt Deventer de landelijke doelstelling van gemiddeld maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar ruim. “Afval scheiden bij de bron, dus bij mensen thuis, vraagt om discipline. Het goede gedrag van onze inwoners bepaalt dit resultaat.” stelt wethouder Thomas Walder. “Gedrag is waar het om gaat, ook bij zwerfafval, afval dat naast containers wordt gelegd en dumpingen. Daar zullen we de komende jaren aandacht voor hebben.”

De inwoners van Deventer zijn heel consequent in het scheiden van afval. © Pixabay

Deventer kent Diftar (afkorting van gedifferentieerde tarieven). Dat systeem laat inwoners voor een deel zelf de hoogte van het bedrag bepalen dat zij voor de inzameling van afval moeten betalen. Het bedrag bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Dat laatste deel wordt bepaald door het aantal keren dat de inwoner de grijze restafvalcontainer aan de weg zet of het restafval in de ondergrondse container doet. Goed afval scheiden is dus goed voor de portemonnee. 

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Deventer: https://ap.lc/foRNp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *