Om meerdere redenen, zoals de huidige energieprijzen, is het goed om woningen energiezuiniger en toekomstbestendiger te maken. Als men z’n huis gaat verbouwen en de spouwmuren isoleert, is het goed om te weten, dat men daarbij iets kan doen voor (beschermde) dieren. Met speciale inbouwstenen in de spouw kan men bijvoorbeeld een plek voor vleermuizen creëren of behouden.

Soms kunnen de verbouwplannen echter een negatief effect hebben op beschermde dieren of planten wanneer zij daar aanwezig zijn. Dan is een ontheffing op de Wet natuurbescherming nodig om de werkzaamheden uit te mogen voeren.

Voorbeelden van werkzaamheden waar deze ontheffing voor nodig is zijn onder andere:

Vleermuizen zijn vooral nuttige dieren. © Pixabay
  • het renoveren van woningen (ook het na-isoleren van spouwmuren en vervangen van het dak) en slopen van gebouwen als (beschermde) diersoorten hier een nest of verblijfplaats hebben;
  • ruimtelijke ontwikkelingen waardoor het leefgebied van beschermde soorten wordt vernield. Denk aan het bouwen van woningen, realiseren van wind-/zonneparken, herinrichten van een gebied, aanleggen van wegen of uitbreiden van bedrijventerreinen.

Een ecoloog kan een inschatting maken of onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde soorten. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we natuurinclusief, dus diervriendelijk, woningen verbouwen én verduurzamen. 

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Limburg: https://ap.lc/uVpNC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *