De Keukenhof in Lisse heeft het seizoen 2023 succesvol afgesloten. Het was, na de corona, een soort ‘welcome back’ aan bezoekers van over de hele wereld. Ze waardeerden de bloemententoonstelling met een 8,6. Bijna 1,4 miljoen mensen bezochten afgelopen seizoen het park.

De meeste bezoekers kwamen uit Nederland (20 procent), gevolgd door Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Aziaten zijn terug, maar niet in de aantallen van vóór de Covid-pandemie. In totaal verwelkomde het park bezoekers uit meer dan honderd verschillende landen.

Het gemiddeld aantal bezoekers per dag is vergelijkbaar met afgelopen seizoen; de Keukenhof werkte met aankomsttijdsloten en daardoor zijn de logistiek van en naar het park en de beleving in het bloemenpark verbeterd.

Ruim een miljoen bezoekers bewonderden de bloemenpracht. © Keukenhof

Uitverkocht

Keukenhof was meerdere weekeinden uitverkocht waaronder het paasweekend, tijdens de corsodag en in het 1 mei-weekend. Op het parkeerterrein stonden dit seizoen veel campers.

Veel bezoekers reisden vanuit Amsterdam met het openbaar vervoer of met de pendelbussen van touroperators naar Keukenhof; 20 procent van de bezoekers maakte gebruik van de directe Keukenhof- Express vanaf Schiphol, Leiden, Amsterdam RAI of Haarlem.

Keukenhof werkt jaarrond met 40 vaste medewerkers. In het seizoen schaalt de organisatie op naar 1000 medewerkers. “Ik ben er trots op dat we jaarlijks zo’n grote groep collega’s terugzien. We hebben dit jaar geen moeite gehad om medewerkers aan te trekken”, zegt Jeroen Duyster, directeur a.i.

Mooi op kleur

De combinatie van de bloei in het park en de bloeiende bloembollenvelden in de Bollenstreek heeft er weer voor gezorgd dat veel mensen het park bezochten. Door de lage nachttemperatuur is het park een lange tijd extra mooi op kleur gebleven. In de laatste week heeft de grote hoeveelheid regen de bloei snel doen verminderen.

Honderd inzenders zorgen jaarlijks voor de inbreng van zeven miljoen bloembollen in het park. Dit jaar hebben vijf nieuwe bollenkwekers uit de Bollenstreek en Noord-Holland meegedaan.

Volgend jaar viert Keukenhof haar 75-jarig bestaan. De activiteiten in het park, van 21 maart tot en met 12 mei, staan dan het kader van dit feest. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *