In Wheermolen-Oost, in de gemeente Purmerend, leven veel vleermuizen. De gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis zoeken hun voedsel in de straten van Wheermolen-Oost en de meervleermuis en de watervleermuis zijn te vinden bij het water aan de Churchilllaan.

De vleermuis is een beschermde diersoort, omdat ze een belangrijk onderdeel zijn in de ecologie. Het zijn namelijk flinke insecteneters die ’s nachts wel duizend insecten kunnen eten. Afhankelijk van de soort vinden ze hun voedsel in bomenlanen of boven het water.

Oriëntatie kwijt

Bij grote bouwprojecten – zoals nu de rioolvervanging in de wijk – gaat alles op de schop en moeten bomen vaak ook verplaatst worden. Een groot probleem voor de vleermuis, want daarmee zijn ze hun oriëntatie kwijt. De kans is dan groot dat ze niet meer terug komen. 

Ecoloog Barend de Boer legt uit waarom de gemeente gekozen heeft voor tijdelijke boombakken. ”Bij de rioleringsvervanging in Wheermolen-Oost staan nu zo’n twintig boombakken. Voor vleermuizen is het belangrijk dat de laanstructuur blijft bestaan, dus de rij van bomen.”

De gemeente Purmerend doet er
alles aan om de vleermuis op het
rechte pad te houden. © Pixabay

”De bomen die voor de werkzaamheden eruit gaan, worden vervangen door een tijdelijke boombak. Zodra het kan, wordt de boom weer terug gezet op de plaats en kan de boombak opschuiven. Zo hebben we constant een reizende bomenlaan en proberen we de vliegroutes van de vleermuizen in stand te houden.”

Het is voor de tweede keer dat de gemeente op deze manier met boombakken werkt. Eerder stonden er ook boombakken in Overwhere. In de bakken staan bomen die meer insecten aantrekken.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *