De Tegeltaxi van de gemeente Groningen rijdt de komende periode weer om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen op vaste data in mei, juni en juli worden aangeboden aan de gratis ophaalservice. Tegels vervangen door groen is, volgens de gemeente, niet alleen mooi, maar groen werkt ook verkoelend, helpt wateroverlast tegen te gaan en is goed voor de biodiversiteit.

De Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente, rijdt op vastgestelde dinsdagen een route door verschillende wijken en dorpen. De planning staat op de website duurzaamgroningen.nl/acties. Als er minder dan 20 vierkante meter aan tegels of klinkers uit de tuin zijn weggehaald, kunnen ze worden aangemeld via deze website.

© Gemeente Groningen.

Op een straathoek

De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. Daarna worden ze gerecycled. Oude tegels zijn ook geschikt voor hergebruik in de eigen tuin, voor bijvoorbeeld een plantenbak of een border.

De Tegeltaxi neemt geen zand mee. Het advies is het zand om te spitten met tuinaarde, er een hoogteverschil mee in de tuin te maken of het weg te geven. Wie meer dan 20 vierkante meter verharding uit de tuin verwijdert en vervangt door groen, kan bij de gemeente subsidie aanvragen. Kijk daarvoor op duurzaamgroningen.nl/tuin-en-omgeving.

Meer informatie over dit initiatief is te lezen op de website van de gemeente Groningen: https://bit.ly/42EJJ7i

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *