Roken is, net als meeroken, slecht voor de gezondheid. Toch groeien er nog steeds kinderen mee op, ook als er niet thuis gerookt wordt. Door de omgeving van kinderen zoveel mogelijk rookvrij te maken, leven ze niet alleen gezonder maar komen ze ook minder in aanraking met deze ongezonde verslaving. Daarom heeft de gemeente Purmerend besloten om alle openbare speeltuinen en trapveldjes ‘rookvrij’ te maken.

Wereldwijd wordt er al jaren gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van roken. Landelijk is met het Nationaal Preventieakkoord de ambitie uitgesproken om in 2040 alle kinderen te laten opgroeien zonder contact met rokers en rook.

Rookvrije generatie

Ook KWF, Longfonds en Hartstichting hebben de handen ineen geslagen met het initiatief ‘De rookvrije generatie’. Al deze inzet heeft lokaal effect: het aantal rokers in Purmerend is in tien jaar tijd gedaald van 25 procent in 2012 naar 22 procent in 2022.

© Pixabay

Sinds 2020 zijn rookvrije schoolterreinen verplicht. Ook andere locaties in Purmerend zoals het Dijklander Ziekenhuis, kinderboerderij De Ridder en alle locaties van Spurd zijn rookvrij en sportverenigingen stimuleren het rookvrij-beleid.

Een logische volgende stap is daarom om ook alle 375 openbare sport- en speelplekken in de gemeente rookvrij te maken. Dit sluit volgens de gemeente aan bij de ambitie vanuit het lokale preventieakkoord om kinderen op te laten groeien in een rookvrije omgeving.

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Purmerend: https://bit.ly/3MySDyp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *