Bij het strand van Wijk aan Zee staan sinds vrijdag 31 maart weer twee slimme zonnebrandpalen. Bezoekers kunnen bij de strandopgangen aan de Relweg en De Zwaanstraat terecht voor gratis zonnebrandcrème en smeeradvies.

In de strijd tegen huidkanker heeft de gemeente Beverwijk dit jaar ook de hulp van dermatoloog Jack van der Woude van het Rode Kruis Ziekenhuis. In samenwerking met deze dermatoloog is een zonbeschermingsadvies opgesteld, dat wordt gedeeld via het ziekenhuis, strandtenten, scholen en sportclubs.

Eén op de vijf

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch lopen veel mensen zonverbranding op tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze zich niet vaak en dik genoeg insmeren. Met de zonnebrandpalen en het zonbeschermingsadvies wil de gemeente Beverwijk daar verandering in brengen. 

“Helaas smeren veel mensen zich onvoldoende in, met soms huidkanker tot gevolg. Met het aanbieden van gratis zonnebrandcrème en het zonbeschermingsadvies van RKZ-dermatoloog van der Woude helpen we mensen hun huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling,” zegt wethouder Brigitte van den Berg.

© Pixabay
© Pixabay

Pas zongedrag aan

Behalve voldoende en veelvuldig smeren zijn er nog twee belangrijke tips om de kans op huidkanker te verkleinen: zoek de schaduw op en draag beschermende kleding. “Zonverbranding tijdens de kindertijd en adolescentie is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Ernstige zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Door het opvolgen van het zonbeschermingsadvies kan zonverbranding voorkomen worden”, aldus RKZ-dermatoloog Jack van der Woude.  

Meer informatie op de site van de gemeente Beverwijk: https://bit.ly/3zub2og

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *