In 2022 wisselden 18.000 Groningers € 50-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens een van de meer dan vijftig energie-uitdeelacties. Duurzaam Groningen organiseerde in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, dat de producten werden uitgedeeld aan de bewoners. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Bovendien gaven energiecoaches bij 500 Groningers gratis bespaartips.

‘‘Met de weggeefacties, de vouchers, de energiecoachgesprekken en de energietoeslagen hebben we heel veel huishoudens kunnen helpen om direct en blijvend energie te besparen. Dat was hard nodig, want bij veel gezinnen stond het water aan de lippen door de gestegen energieprijzen”, zegt wethouder Energietransitie Philip Broeksma.

Kleine, simpele stappen

”Kleine, simpele stappen werken, zoals het gratis boeken van een energiecoach en het plaatsen van producten als ledlampen en radiatorfolie. Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente, helpt inwoners daarbij.’’

Of je huurt of koopt, in een studentenhuis, een rijtjeshuis of een (senioren)appartement woont; de energiecoaches van Duurzaam Groningen komen gratis bij iedereen langs om te helpen. Samen met de coach leren inwoners hoe eenvoudig energie bespaard kan worden.

Het afgelopen halfjaar hebben ruim 500 mensen een energiecoach op bezoek gehad. De coaches gaven tips waarmee jaarlijks honderden euro’s bespaard kunnen worden. Een enthousiaste bewoner over het energiegesprek: ‘’We zijn het hele huis doorgelopen en in bijna alle ruimtes heb ik concrete bespaartips gekregen. Van bijkeuken tot zolder, veel dingen doen we nu net even anders.”

Wethouder Philip Broeksma samen met de energiecoaches.
© Gemeente Groningen

Elk seizoen een slimme tip

De energiecoach heeft voor elk seizoen wel een slimme tip. De warmte binnenhouden was in de winter het motto, in de zomer wil je de warmte juist buiten houden. Zo is er ieder seizoen wel iets te doen, een afspraak maken loont daarom altijd!

Duurzaam Groningen is een initiatief van de gemeente Groningen. Dit platform staat vol informatie, tips en acties voor duurzamer leven, wonen en werken. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen gratis een energiecoach boeken via duurzaamgroningen.nl/energieadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *