De Groningse wethouder Energietransitie, Philip Broeksma, heeft in Groningen het eerste Nederlandse zonnevoetpad geopend. Het pad van 400 vierkante meter is onderdeel van het Europese project Making-City.

Met 2544 zonnetegels van ieder 35 bij 35 cm wekt het duurzame voetpad ongeveer 53.000 kWh stroom per jaar op. Van een plek waar vroeger kolen gebracht werden voor energie, wordt nu energie opgewekt aan de Kolenkade.

Wethouder Philip Broeksma: “Dit zonnevoetpad draagt bij aan de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Het is dubbel duurzaam, want de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic. En er wordt dubbel gebruik gemaakt van de ruimte: het zonnevoetpad wekt stroom op, terwijl er gewoon over gelopen kan worden.”

De officiële opening van het zonnevoetpad.© Bert Lanting.

Voorbeeldstad

De opgewekte stroom wordt geleverd aan het kantoor van de gemeente aan het Harm Buiterplein, waarmee dit gebouw verder verduurzaamd wordt. Groningen is een van de twee voorbeeldsteden in Europa op het gebied van slimme toepassingen in de energietransitie.

”Making City is opgezet zodat steden gericht aan de slag kunnen met energietransitie én daarbij van elkaar kunnen leren. Zo ontwikkelen we methoden om onze gezamenlijke klimaatambities waar te maken”, zegt de Groningse wethouder.

Lighthouse City

Groningen is samen met het Finse Oulu aangewezen als Lighthouse City. Beide steden doen momenteel ervaring op met zogenoemde Positive Energy Districts (PED); de huizen en gebouwen binnen zo’n gebied worden zo verduurzaamd zodat ze meer energie gaan opleveren dan ze verbruiken. Een van de districten in Groningen is het gebied rondom het Europapark, met gebouwen als de Mediacentrale, Powerhouse Helperpark en het Sportcentrum Europapark, dat al energiepositief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *