De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht beginnen met slim laden. Dankzij deze techniek laden elektrische rijders hun auto automatisch op als er veel groene stroom beschikbaar is. Dus als het hard waait of de zon volop schijnt.

“We zetten hiermee een grote stap in het elektrisch rijden en de energietransitie”, zegt Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie Utrecht. “Want wie slim laadt, zorgt ervoor dat zonne- en windenergie beter worden benut. En je helpt er het overvolle elektriciteitsnet mee te ontlasten. Nergens in de wereld is slim laden al op deze schaal toegepast.”

Met laadpaalexploitant TotalEnergies wordt het aantal slimme laadpalen snel uitgebreid. Deze zomer kan men al slim laden bij duizend laadpalen, en daar stopt het niet.

©Pixabay

In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht werken gemeenten samen aan meer laadpalen op straat. Bij elke laadpaal kunnen twee auto’s tegelijk laden. Zo zijn er al meer dan 10.000 laadpunten aangelegd. Elektrische rijders laden hier nu al gegarandeerd met groene stroom, maar met de groen laden-techniek gebeurt dit vooral als het groene stroomaanbod groot is. Op dat moment wordt de auto met hogere snelheid geladen. Omgekeerd werkt het ook. Neemt het groene stroomaanbod af – bijvoorbeeld als de wind wegvalt – dan wordt wat langzamer geladen.

Volle accu

In de gemeenten Zeist en Dijk en Waard is getest. ”Het slim laden werkt goed en is betrouwbaar”, zeggen de gedeputeerden van de drie provincies. ”Het is nu zaak om op te schalen. Het doel is dat alle laadpalen in de drie provincies slim kunnen laden en dat dit de norm wordt. Zo maken elektrische rijders optimaal gebruik van groene stroom en wordt elektrisch rijden nóg duurzamer. Automatisch, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.”

”Uitgangspunt blijft dat je ervan op aan kunt dat je met een volle accu op weg kunt. De ervaring in Zeist en Dijk en Waard laat zien dat elektrische rijders niets of nauwelijks iets van het slim laden merken. Wie zich daar toch zorgen over maakt of haast heeft, kan het slim laden ‘uit’ zetten.”

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Flevoland: https://bit.ly/3yPZ5t3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *