Vissen spotten op de bodem van de Utrechtse gracht is dit jaar extra spannend. Met mysterieuze en typisch Utrechtse bodembekleding, live data en een compleet lesprogramma voor basisschoolleerlingen. De gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Utrecht Natuurlijk vragen op die manier aandacht voor vismigratie en een goede onderwaterwereld.

Wethouder Linda Voortman, hoogheemraad Bert de Groot en kinderen van de openbare basisschool De Koekoek hebben de visdeurbel bij de Weerdsluis weer in gebruik genomen. Passanten kunnen via visdeurbel.nl via een onderwatercamera in de gaten houden of er vissen voor de sluis zwemmen. Door op de visdeurbel te drukken, opent een sluiswachter de sluis als er voldoende vissen voorliggen.

Educatie

Dit jaar is er speciaal aandacht voor educatie aan kinderen. Ter ere van de opening is er een speciale les over de visdeurbel gemaakt. Groep 7 van OBS De Koekoek ontving de eerste les op de kades bij de Weerdsluis. Behalve deze les over de visdeurbel stelt Utrecht Natuurlijk gratis een spannende leskist (w)onderwaterwereld beschikbaar aan Utrechtse basisscholen.

Kinderen leren onder meer over het belang van “structuren” op de bodem. Als symbool daarvoor, is er een mysterieus stuk van de eeuwenoude Domtoren in het water voor de viscamera geplaatst. Ook is de domsteen iets typisch Utrechts. Deze is beschikbaar gesteld via het project ‘Van Dom tot steengoed’.

Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Utrecht: https://bit.ly/3Jgi8lX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *