In Gouda ligt een fietspad van plastic! Je rijdt er over hergebruikt plastic huisafval. Deze innovatie kwam tot stand door samenwerking van de provincie Zuid-Holland met de gemeente Gouda. André de Bruijn, projectleider van de gemeente Gouda: ”Dit materiaal heeft heel veel voordelen.”

Het 700 meter lange Aschpotpad in Gouda was verzakt. Van een aanzienlijk deel van het pad is het asfalt vervangen door een PlasticRoad. De Bruijn: “Plastic is licht, dat scheelt wel een factor 15 met asfalt. En dat is voor drassige veengronden zoals hier in Gouda erg prettig, want de zakkingen zijn naar verwachting een stuk minder dan bij asfalt. Een ander mooi bijeffect is dat de binnenkant hol is waardoor er water kan worden opgeslagen. Met de tijdelijke opslag van regenwater wordt bij hevige buien overlast voorkomen.”

”Omdat PlasticRoad zo licht is, is er veel minder CO2-uitstoot bij transport, aanleg en onderhoud dan bij asfalt. Verder is het natuurlijk mooi dat het plastic afval een nieuwe bestemming krijgt. En: na 20 jaar kun je dit materiaal opnieuw recyclen voor hergebruik.”

Meer informatie over deze innovatie kun je lezen via deze link: https://bit.ly/3IB1EUb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *